Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
A l’espera de revaluar la situació, un 15%de Catalunya és inundable
Experts i ecologistes exigeixen parar aquests plans mentre que Protecció Civil assegura que s’avaluen els riscos al detall abans de donar el vistiplau a cap pla.
Vista aérea de las tres chimeneas, edificio emblemático de Sant Adrià del Besòs. /
"Hem envaït l’espai fluvial i no entenem el funcionament dels barrancs, però l’aigua és tossuda i segueix el seu curs", resumeix Annelies Broekman, investigadora del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). Després de la catàstrofe viscuda aquesta setmana, reclama tenir en compte els mapes de risc d’inundació a l’hora de posar en marxa uns nous desenvolupaments urbanístics. També exigeix revisar els paràmetres i millorar els sistemes d’alertes per evitar o minimitzar futures tragèdies als terrenys inundables en els quals ja s’han construït vivendes o polígons industrials. "El que no es pot entendre és que es planifiquin nous projectes", critica. "¿Quantes morts estem disposats a assumir?", qüestiona la científica.
Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil, assenyala que a Catalunya es donen les condicions perquè es produeixi una tragèdia com la de València. Actualment, a l’espera de reavaluar la situació, cosa que està fent l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), es calcula que un 15% de la superfície de Catalunya és inundable. A Catalunya hi ha diversos projectes en marxa que pretenen edificar en llocs exposats a riuades.
TRES XEMENEIES
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) redactarà un pla per protegir el futur barri de les Tres Xemeneies, en el qual, per exemple, no es permetran soterranis. "Estudiem si podem aconseguir que la gent tingui clar on és i organitzar una resposta amb marge davant una possible inundació", precisa Delgado. "Hi ha inundacions que amb cinc hores es poden preveure, com sol passar al Besòs, en canvi, d’altres, com les de les rieres del Maresme, són més immediates", puntualitza.
EL BAIX LLOBREGAT
En aquests moments, estan desenvolupant-se el projecte Pla de Ponent a Gavà, un altre a l’Eixample del Prat de Llobregat i també està previst edificar a la zona Ribera-Salines, a Cornellà de Llobregat. Tots aquests plans estan dins de zona inundable, com ho està l’aeroport de Barcelona. En el Pla Director Urbanístic metropolità s’inclouen algunes mesures per reduir el risc d’inundació. Però des d’Ecologistes en Acció consideren que no té sentit continuar cobrint de ciment una comarca que ja està molt urbanitzada.
MOLLET
. L’ajuntament ha aprovat un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que inclou urbanitzar 35 hectàrees del barri d’El Calderí i les zones pròximes. Les vivendes socials que es pretén construir són en zona inundable, fet que ha provocat que una plataforma veïnal s’hi oposi .
EL TORDERA.
A prop del riu Tordera, en els últims anys ha crescut el nombre d’infraestructures. En alguns punts, s’han ampliat polígons industrials i s’han construït hivernacles. Aquesta és una de les zones que va quedar més afectada després del pas del temporal Gloria.
EL MARESME.
En diversos punts d’aquesta comarca ja s’ha construït en zones que són rieres, com en el Rial del Bareu, a Arenys de Munt, on es continua edificant. Per poder planificar urbanísticament a qualsevol zona inundable, es requereix el vistiplau de Protecció Civil. "Diem no a alguns projectes, quan el perill és elevat", insisteix Delgado. No obstant, Broekman considera que no s’apliquen els mapes i que es fan "trampes" per aconseguir els permisos: "Els rius i els barrancs són ecosistemes, quan els traiem l’espai, els riscos incrementen". Aquesta experta també afirma que s’ha de tenir precaució a l’hora de gastar diners per reposar infraestructures fetes malbé. "El més convenient seria estudiar si té sentit reconstruir-les", remarca.
Notícies relacionadesCUBELLES
L’entitat ARBA Litoral ha organitzat una protesta en contra del parc logístic de camions i el càmping planificats sobre una zona inundable pavimentada. Broekman explica que quan un terreny està cobert de ciment és més impermeable: "L’aigua triga més a filtrar-se i el risc augmenta".
- Salut a la tercera edat La genètica dels superavis pesa més en la seva longevitat que els hàbits
- PEDERÀSTIA A L’ESGLÉSIA La víctima d’El Pilar va dir als capellans que era un "regal sexual"
- #METOO Més de 20 dones acusen Eduard Cortés d’assetjament sexual
- Ajudes La Diputació de Barcelona injecta 50 milions als ajuntaments
- Rosa Moret: "Ella deia que quina tonteria, això de ser la més longeva"
- José Luis Duran: "Per a una empresa, pagar el que li suposa una FP dual intensiva és ‘peccata minuta’"
- El Govern català revisarà els indicadors perquè els pacients "estiguin ben atesos"
- Salut emplaça a diagnosticar trastorns mentals greus
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Andrea Almenta: "La mort no pot ser un tabú; és l’única certesa que tenim"