Riuada catastròfica

Els voluntaris arriben a milers i Mazón intenta regular-ne l’accés

Els ciutadans que volen ajudar s’han de presentar a la Ciutat de les Arts

Els veïns van acudir-hi per repartir aliments, netejar carrers o buscar desapareguts. El Govern valencià va alertar que l’afluència pot obstaculitzar la circulació dels serveis.

Els voluntaris arriben a milers i Mazón intenta regular-ne l’accés
3
Es llegeix en minuts
J. Bartual / J. M. Bort / J. l. Llagüés / M. l. Belarte

Un esclat de solidaritat ha arribat amb força a València i la seva àrea metropolitana. Milers de persones es van autoorganitzar a través de les xarxes per sortir ahir cap als pobles afectats amb aliments, pales, escombres i cubells. Un èxode per ajudar els que més ho necessiten. El fet que fos festiu va afavorir aquesta mobilització. No obstant, la Generalitat Valenciana va reclamar que es reduïssin els desplaçaments cap a les zones afectades per evitar el col·lapse d’aquestes vies d’accés per la gran afluència de persones voluntàries que s’hi desplaçaven amb cotxe. Posteriorment, va optar per intentar ordenar aquesta col·laboració citant avui els voluntaris a la Ciutat de les Ciències de València.

Des de Vara de Quart, Sant Isidre, Sant Marcel·lí, Patraix, Malilla, la Creu Coberta, Camí Real i altres barris del sud de la ciutat de València, nombroses persones (majoritàriament joves) van decidir afegir-se a les tasques de neteja, desenrunament i provisió de queviures per a Paiporta, Benetússer, Sedaví, Massanassa, Catarroja i Albal. També des de pobles com Torrent, Aldaia, Alaquàs i Xirivella van sortir centenars de veïns. A pobles com Quart de Poblet també es van organitzar colles per anar a netejar Aldaia i Alaquàs caminant.

Quant al repartiment d’aliments, tot i que es va centralitzar en punts com els camps de Mestalla o Ciutat de València, centenars de persones van decidir organitzar-se pel seu compte per portar garrafes d’aigua i tota mena d’aliments en bici, moto i fins i tot a peu. A València són centenars els casals fallers que van obrir les seves portes per recollir queviures.

La falta de mitjans va fer que voluntaris també es mobilitzessin a la recerca de persones atrapades als vehicles. Així ho va explicar l’Ovidio, un camioner que porta atrapat tres dies a la pista de Silla. "Estan venint voluntaris a revisar els cotxes amuntegats per veure si hi ha morts. Els que no podien obrir miraven per les finestres i els posaven un paper blanc amb la erra de revisat", va explicar.

Va ser el servei autonòmic d’Emergències 112 qui va demanar, en primer lloc via xarxes socials, que s’evités el desplaçament en vehicles pels problemes que podia suposar obstaculitzar l’entrada dels serveis de rescat i dels treballadors i equips a càrrec de la reconstrucció i la neteja. En una comunicació posterior, també van estendre la petició a les persones que hi anaven caminant. L’advertència que va arribar en forma d’SMS sol·licitant trasllats amb cotxe podria transformar-se en prohibició legal. La Generalitat es planteja portar a terme una restricció de la mobilitat en determinades vies pròximes als municipis afectats. Les "mesures" que va plantejar el president Mazón passarien per tallar algunes carreteres no només a la circulació de vehicles, també la de vianants.

Però, al llarg del dia, la Generalitat va posar fil a l’agulla per canalitzar l’onada de solidaritat ciutadana i va citar tots els voluntaris avui a partir de les 7 del matí a la Ciutat de les Arts i les Ciències, una manera de mirar d’ordenar la gran mostra de solidaritat exhibida pel poble valencià. Des d’allà, el president Carlos Mazón va indicar que s’elaboraran equips de treball, "amb ordre, seguretat" i amb professionals de les emergències per ser redirigits als punts "on més es necessita". "Esteu sent una referència", va assenyalar Mazón en un comunicat en què agraïa la tasca del voluntariat.

Primera necessitat

En molts municipis van ser els ajuntaments els que van disposar de punts de repartiment de subministraments de primera necessitat amb la col·laboració de voluntaris locals. Com a Catarroja, on una vintena de voluntaris repartia a les portes del consistori menjar, aigua i medicaments. Fins a dues hores i mitja van haver d’esperar algunes persones per rebre un lot amb productes bàsics recollits a través de les donacions rebudes per la corporació local.

Notícies relacionades

"És la primera vegada que menjaré una cosa decent després de dos dies", comentava un dels milers d’afectats d’Algemesí. Va rebre un lot de productes de primera necessitat, amb aigua, llet i galetes. Va ser l’ajuntament qui va disposar diversos punts de repartiment, atesos per grups de voluntaris de Creu Roja.

En aquesta localitat, la solidaritat prenia moltes altres formes. Per exemple, una de les farmàcies va aconseguir distribuir medicaments bàsics, tot i que diversos veïns no disposaven d’efectiu i els datàfons no funcionaven. Els clients es van deixar diners entre ells o la farmàcia els ho va fiar.