La marihuana en forma de ‘snacks’ augmenta els riscos per a la salut
La ingestió de galetes, xocolatines i gominoles de cànnabis incrementa les possibilitats d’intoxicació perquè la metabolització de la substància afavoreix l’efecte ‘pelotazo’.
«La marihuana tradicionalment es fumava, però en l’actualitat també es menja». Amb aquesta frase els Mossos d’Esquadra alerten de l’augment de la presència de productes alimentaris, com gominoles, galetes, infusions o xocolatines, que contenen principis tòxics de la marihuana com el cannabinoide cannabidiol (CBD) o el tetrahidrocannabinol (THC).
En els últims anys, s’han detectat diversos laboratoris a Catalunya destinats a fabricar productes alimentaris infusionats amb els principis tòxics del cànnabis. Posteriorment, aquests snacks es distribueixen majoritàriament en associacions cannàbiques, botigues especialitzades, internet o xarxes socials, tot i que alguns s’han arribat a trobar en supermercats.
En aquest sentit, els Mossos consideren que aquest tipus de productes contribueixen a «ampliar el públic potencial» a l’«introduir el consum de la substància estupefaent en elements clàssics de la vida quotidiana com són les galetes, els xupa-xups o les xocolatines» i d’aquesta manera es «banalitzen els riscos».
De manera més lenta
Els Mossos recorden que el consum d’aquest tipus de productes alimentaris tòxics no està directament associat a l’atracció del format, sinó que, al ser ingerits i metabolitzar-se de manera més lenta, la persona en pot anar consumint sense adonar-se dels efectes fins que aquests esclaten de manera potent, cosa que afavoreix l’efecte pelotazo.
Els agents remarquen que el THC és liposoluble, és a dir que es dissol fàcilment en olis i mantega però no en aigua. S’utilitza per infusionar una gran varietat de snacks dolços i salats, com gominoles, galetes, crispetes, patates i xocolatines, entre d’altres. «La manera d’infusionar aquests aliments depèn del producte inicial, així es pot injectar directament el THC dissolt amb alcohol com a dissolvent en el cas d’algun tipus de barreta; pintar directament xocolata infusionada sobre algun tipus de galeta, o empastifar amb alguns tipus de greix infusionat algun tipus de patates o crispetes», assenyalen els agents, que recorden que «per atraure l’atenció del client final i satisfer les seves pretensions es busca disposar d’un ampli catàleg de productes de diferents tipus, sabors, presentacions i concentracions de THC».
El 2022, els Mossos van tenir coneixement de tres intoxicacions per consum de llaminadures amb marihuana. D’altra banda, el març passat es va saber que dues persones s’havien intoxicat després de consumir galetes i llaminadures amb droga a Madrid.
L’Agència Catalana de Salut Pública és l’encarregada de detectar els riscos, alertar i impulsar accions preventives cap a la ciutadania, i els Mossos es dediquen a perseguir les bandes organitzades que es lucren amb la creació i el comerç.
Control de qualitat
El destinatari d’aquest tipus de productes «és un consumidor habitual de marihuana i els seus derivats», de manera que «els comerços que els venen són plenament coneixedors dels riscos associats», apunten des de la policia catalana. De fet, els distribuïdors d’aquest tipus de menjar amb droga «fan controls de qualitat en laboratoris per tal de garantir que el que ofereixen compleix les característiques que publiciten», expliquen els Mossos.
La tipologia dels laboratoris és diversa. D’una banda, hi ha «els més professionalitzats, els quals identifiquen plenament les característiques del producte en el seu etiquetatge, amb les consegüents garanties de cara al consumidor», i de l’altra, «els laboratoris que produeixen sense cap tipus de garantia de conservació i/o sanitària, amb el consegüent risc cap a la salut de les persones destinatàries», apunta la policia catalana.
Els agents persegueixen aquest tipus de laboratoris i la distribució dels seus productes al suposar un delicte contra la salut pública. Després de detectar transaccions en comerços o internet, s’investiga des del canal de subministrament fins al lloc de producció o les persones vinculades a l’activitat. «El nostre interès no recau simplement en la intervenció puntual del producte, sinó en el desmantellament del punt principal de manipulació i distribució», destaquen des dels Mossos.
Crispetes de marihuana
Notícies relacionadesEn les operacions fetes s’han trobat des de productes elaborats en laboratoris clandestins situats a Catalunya fins a importats i comprats per internet. De fet, el lliure comerç entre els països europeus i la diferent normativa dels estats en aquest àmbit obren un ampli ventall de possibilitats al consumidor. «Afavorit per la compra en línia i les diferents aplicacions de missatgeria instantània que dificulten el rastreig per part de la policia, es pot adquirir aquest tipus de productes de manera ràpida i còmoda i rebre en pocs dies la comanda», admeten des dels Mossos.
En una de les intervencions, els agents van detectar productes importats de la República Txeca. En una altra, que va tenir lloc el maig del 2024, la investigació va començar quan es va produir la intoxicació per cànnabis de tres menors al consumir ossets de gominola impregnats de marihuana a Santa Coloma de Gramenet. Els havien adquirit en un comerç minorista de Barcelona i la policia va rastrejar el seu origen fins a descobrir que provenien de Malta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034