Una dana enquistada
Episodis d’aquest tipus solen durar tres dies, però l’actual s’ha mantingut una setmana actiu
L’escalfament de l’aigua del mar injecta humitat i potencia les pluges torrencials
La configuració atmosfèrica ha bloquejat aquest fenomen meteorològic sobre la península Ibèrica durant una setmana i l’escalfament global li ha injectat més energia perquè es formessin tempestes i pluges torrencials.
Espanya està relativament acostumada a l’arribada d’episodis de dana en els mesos de tardor, però no hi ha res del que ha passat durant els últims dies que entri dins de la normalitat. Segons adverteixen els meteoròlegs, la dana que ha afectat el litoral i prelitoral mediterrani està sent molt més duradora, intensa i difícil de predir del que és habitual. "Aquest episodi està sent excepcional en molts sentits. Entre ells, perquè la inestabilitat atmosfèrica ha fet que sigui molt més llarga i intensa del que és habitual", afirma Ramón Pascual, delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya en una conversa amb aquest diari.
En condicions normals, els episodis d’aquest tipus solen durar entre un i tres dies. Però en aquest cas, segons constaten els registres meteorològics, la dana va començar el dilluns 28 d’octubre, es va mantenir molt activa durant una setmana i ahir va començar a esvair-se. "Aquesta dada per si sola demostra que estem davant d’un episodi més durador del que és normal. Probablement, dels que es classifiquen com a dana de llarga durada. No és la primera vegada, però no és el més habitual", comenta Pascual.
Situació de caos atmosfèric
El fet que aquesta dana hagi durat tant s’explica per diversos factors. Segons argumenta Pascual, el que ha passat és que l’estructura mateixa de la dana, també coneguda com a gota freda, s’ha separat o aïllat dels corrents d’aire en altura que en situacions normals l’haurien desplaçada en qüestió de dies cap a l’est o el nord. Però en aquest cas la formació s’ha acabat desplaçant cap al sud i s’ha quedat atrapada sobre la península Ibèrica durant més dies.
A partir d’aquí hi ha hagut almenys dos fenòmens paral·lels que han bloquejat i alimentat la dana. D’una banda, la presència d’un anticicló al centre i nord d’Europa ha enviat un flux constant d’aire humit i càlid cap a Espanya. De l’altra, la presència d’una gran massa d’aire fred en altura encara ha potenciat més el contrast tèrmic en l’atmosfera, cosa que finalment ha desencadenat tempestes i pluges torrencials durant dies.
Efecte de l’escalfament global
Notícies relacionadesLa configuració atmosfèrica, però, no és l’únic que ha propiciat l’aparició d’una dana tan intensa. Segons explica la meteoròloga Mar Gómez, del portal eltiempo.es, la crisi climàtica també ha potenciat molt el fenomen. En primer lloc, perquè el mar Mediterrani, cada vegada més calent, ha aportat un flux constant d’humitat a la dana i, a causa d’això, la durada i els efectes també han sigut més constants. En segon lloc, perquè l’escalfament global de l’aire està provocant temperatures més altes del que és habitual per a l’època de l’any i això, finalment, també ha tirat més gasolina a les brases en la formació de tempestes durant els últims dies. Ja hi ha estudis d’atribució que afirmen que la crisi climàtica ha multiplicat per dos la probabilitat que es produís una dana tan catastròfica.
Aquesta conjunció de factors no solament ha causat que la dana fos més duradora i intensa del que és habitual, sinó que, a més, també ha fet que fos especialment difícil predir amb precisió el detall exacte de l’evolució que tindria. Sobretot perquè la situació d’inestabilitat generalitzada ha produït canvis molt sobtats en l’atmosfera i ha desplaçat el temporal de manera irregular pel territori. Per això mateix, més enllà dels pronòstics a mitjà termini, les agències meteorològiques, des de l’Aemet fins al Meteocat, han hagut d’anar avisant en temps real tant sobre el progrés i recorregut d’aquests fronts a Espanya com sobre les poblacions més exposades a pluges torrencials i al risc d’inundació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034