Col·lectius vulnerables
L’oficina per multar la discriminació encara no ha vist la llum
La llei per a la igualtat de tracte del 2020 estableix que el Ministeri d’Igualtat ha de crear un mecanisme sancionador per a les infraccions de la norma.

Dos anys després que s’aprovés la llei que obliga a crear-la, l’autoritat independent per sancionar la discriminació a Espanya continua sense existir. Es tracta d’un ens capacitat per multar situacions discriminatòries que no arriben a ser delicte. "És important crear-lo per evitar el que estem veient, que moltes denúncies acaben en res", apunta el director de l’Oficina Nacional de Lluita Contra Delictes d’Odi, Tomás Fernández, que xifra en la meitat els casos que es perden a l’arribar al sistema judicial. Segons aquest comandant de la Guàrdia Civil, aquest ens sancionador dependent del Ministeri d’Igualtat podria dissipar la impunitat que senten molts agressors i augmentar la confiança de les víctimes. A Espanya, i segons aquesta oficina, almenys el 80% dels delictes d’odi no es denuncien.
La llei 15/2022, aprovada el 12 de juliol, per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, estableix en el capítol tercer que el Ministeri d’Igualtat ha de crear una Autoritat Independent per a la Igualtat de Tracte i la No-discriminació a Espanya que vetlli per la lluita contra la discriminació. La llei diferencia diversos tipus d’infraccions sobre tracte discriminatori i estableix sancions que van dels 300 euros als 500.000 euros.
La realitat, però, segons explica Fernández, és que molts dels fets que es denuncien a Espanya no són delicte, malgrat ser discriminatoris contra persones de col·lectius vulnerables. "Moltes de les qüestions que investiguem poden ser més aviat una infracció administrativa, però com que no existeix aquest ens sancionador, queden en res. I això no ajuda les problemàtiques per a la confiança de les víctimes. Pensen: ‘Per què he de denunciar si no aconseguiré res’", explica Fernández.
A Catalunya aquesta problemàtica no hi és perquè la Generalitat, a través de la llei contra la discriminació del 2020 aprovada al Parlament, ja té el seu propi mecanisme sancionador dels actes discriminatoris. "A escala nacional no s’està aplicant la llei del 2022 d’igualtat de tracte i no-discriminació perquè encara no s’ha nomenat l’autoritat sancionadora. A part de Catalunya, no hi ha res a la resta d’Espanya", corrobora Fernández. A Madrid, per exemple, hi ha una llei a través de la qual l’Administració pot imposar sancions davant d’una discriminació racista o al col·lectiu LGTBI, però no té en compte altres tipus de discriminació, com la que pateixen les persones amb discapacitat o les que dormen al carrer.
Dotació de recursos
El director de l’Oficina Contra Delictes d’Odi no és l’únic que demana amb urgència que es creï aquest ens sancionador. Fa uns quants mesos que l’Aliança per la Llei d’Igualtat de Tracte, integrada per 14 organitzacions i entitats socials, insisteix en això mateix. "Aquest requisit essencial s’ha de complir com més aviat millor i ha de disposar d’una dotació de recursos suficient", reclamen.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)