Trasllats i incineracions
Municipis com Xirivella o Alfafar mantenen els cementiris tancats pels efectes de l’aigua. Les famílies poden optar per la cremació o enterrar els seus difunts en un altre lloc.
No van poder acomiadar-se i, en molts casos, no poden donar-los un enterrament al seu municipi. El tancament dels cementiris d’algunes localitats pels danys provocats per la dana impedeix als familiars de persones mortes, que ja han començat a recollir els cossos, inhumar els seus éssers estimats a les seves localitats natals. Molts cementiris municipals estan encara intransitables, inundats o destrossats per l’aigua, i els ajuntaments els mantenen tancats mentre treballen per reparar-los o prioritzen altres zones amb vivendes. Les empreses funeràries, per la seva banda, asseguren que volen respectar els desitjos dels familiars però no poden saltar les tanques ni treure candaus. En els casos en els quals els cementiris no estan oberts, les alternatives que els queden a les famílies són la incineració o l’enterrament en un cementiri d’una altra localitat que estigui obert.
Malgrat el fang i l’aigua, alguns dels cementiris estan reobrint i rebent peticions d’enterrament, mentre que d’altres, com els dos de Paiporta, es mantenen tancats. A Alfafar, per exemple, està tancat per motius de seguretat perquè abunden les zones amb aigua i fang i hi ha hagut danys estructurals en parets i altres elements. El cementiri, de fet, es va tancar dimarts a la tarda com a mesura preventiva. Fonts municipals expliquen que, de moment, no tenen constància que cap veí hagi volgut celebrar un enterrament. A Xirivella, també amb el cementiri tancat, han prioritzat les tasques de rescat i neteja en altres zones, però tampoc els consta cap sol·licitud d’enterrament .
No tots els municipis afectats per la dana han clausurat els seus cementiris. Per exemple, a Xiva, una de les localitats més castigades, el cementiri s’ha mantingut obert i fins i tot va poder rebre familiars per Tots Sants. Entre els que estan oberts hi ha també el de Torrent.
Les empreses de serveis funeraris asseguren, per la seva banda, que treballen sempre a partir dels desitjos dels familiars dels morts, però que no poden saltar-se les prohibicions. Des de l’Associació Nacional de Serveis Funeraris (Panasef) expliquen que són els consistoris els que aquests dies estan decidint si els sembla oportú obrir o no els cementiris.
Recomanació
Notícies relacionadesLes empreses ofereixen a les famílies "les possibilitats al seu abast". Si la família vol inhumar en un cementiri tancat, aquestes possibilitats es limiten a dues: la incineració o l’enterrament en un cementiri d’una altra localitat. Durant la pandèmia, afirmen, moltes famílies van optar per la cremació. Expliquen així mateix que és una opció per a la qual la Comunitat Valenciana està especialment preparada, perquè compta amb el segon parc de forns crematoris més gran de tot Espanya. Però des de la patronal de les funeràries asseguren que en cap cas recomanen a les famílies cap de les dues opcions –cremació o trasllat– sinó que es limiten a informar de les opcions i són elles les que decideixen.
L’altra opció que es dona a les famílies és el trasllat. Des de l’Ajuntament d’Alfafar expliquen que de moment s’ha parlat amb el tanatori municipal per desviar a altres municipis els enterraments.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia