El 2024 està a punt de ser l’any més càlid des que hi ha registres

Les temperatures globals del gener a l’octubre s’han situat molt per sobre dels valors habituals, segons el servei Copernicus.

El 2024 està a punt de ser l’any més càlid des que hi ha registres

PIK

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Si el titular d’aquesta notícia els resulta familiar, o fins i tot repetitiu, és perquè el nostre planeta ja acumula una llarga ratxa batent continus rècords de temperatures i registrant-ne unes de mai vistes en terra, mar i aire. Fa almenys 16 mesos que els termòmetres del món assenyalen temperatures molt per sobre del que és habitual per a l’època i que mostren la progressió accelerada de la crisi climàtica al món, un fenomen que també s’està traduint en més extrems climàtics, huracans més violents i inundacions més devastadores, com acabem de veure amb la dana a València. Els registres constaten que som davant una situació inèdita. L’últim gran informe del servei Copernicus adverteix que el 2024 està a punt de convertir-se en l’any més càlid des que tenim registres i en el primer a superar la línia vermella dels 1,5 graus d’escalfament global.

Les dades són clares. Des del gener fins ara, en tots i cada un dels mesos que hem viscut, s’han registrat temperatures molt per sobre del que és normal. L’octubre passat, per exemple, la temperatura de l’aire va estar fins a 1,65 graus per sobre del que és habitual respecte als nivells preindustrials. Al juliol, a més, també es van donar dos dies consecutius amb les temperatures més altes mai registrades en el conjunt del planeta. En total, segons els registres de Copernicus, els primers 10 mesos del 2024 han estat per sobre del llindar dels 1,5 graus d’escalfament global. També han estat 0,7 graus per sobre de la mitjana dels últims 30 anys i fins a 0,16 graus per sobre dels mateixos valors registrats en el mateix període del 2023, el que fins ara havia sigut l’any més càlid mai observat per la nostra espècie.

Oceans bullint

Els registres també constaten que els oceans del món continuen bullint, amb temperatures molt per sobre del que es considera normal per a l’època, i el desglaç dels pols avança a una velocitat de rècord, amb una Antàrtida on l’extensió de gel està gairebé 10 punts per sota dels valors normals per a l’època.

Notícies relacionades

Segons apunta l’anàlisi de Copernicus, si continuem així, tot indica que aquest any s’acabarà convertint en el més càlid mai registrat en el conjunt del planeta. L’única manera d’esquivar aquest rècord de segon any consecutiu en què s’arriba a una xifra inèdita de calor global seria aconseguir que l’anomalia de temperatura global que acumula 16 mesos a l’alça baixés fins a zero, una cosa que a hores d’ara sembla més que improbable.

"Després de les dades registrades en els últims 10 mesos, ara és pràcticament segur que el 2024 serà l’any més càlid registrat. També serà el primer any que se situï per complet per sobre dels 1,5 ºC d’escalfament global, una fita mai vista en els registres climàtics", afirma Samantha Burgess, directora adjunta del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). "Aquestes xifres haurien de servir com a catalitzador per augmentar l’ambició de cara a la pròxima cimera del clima de Bakú", afegeix l’especialista, que informe rere informe recorda que "els efectes devastadors del canvi climàtic continuaran fins que s’assoleixin zero emissions netes de gasos amb efecte hivernacle".

Temes:

Calor