Els bacteris del llot ja proliferen pels residus i la humitat
Els pneumòlegs adverteixen que quan el llot s’assequi als municipis afectats per la dana es crearà un núvol de partícules en suspensió.
La dana ha deixat en diferents municipis de la província de València carrers enfangats, aigua estancada i mobles també enfangats apilats al carrer. I a més vivendes humides i amb restes de llot. Són condicions que preocupen: moltes veus de l’àmbit sanitari també estan preocupades per les conseqüències respiratòries que pot tenir un context que "no només afecta pacients respiratoris que ja ho són, sinó que generarà nous malalts" amb aquest tipus de patologies, segons l’Associació de Pacients amb MPOC (APMPOC).
Els més damnificats continuen sent els que necessiten respiració assistida, afegeixen. Altres sanitaris, com els pediatres, adverteixen que "quan el llot de la dana s’assequi, crearà un núvol de partícules en suspensió" que podria crear nous problemes respiratoris.
Pel que fa a la respiració, el president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i professor titular del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, Óscar Zurriaga, apunta que als llocs on es quedi molta humitat "es poden produir fongs, espores i altres organismes" i que, en aquest sentit, "si algú viu en una zona així, aquesta transmissió per fongs es podria donar". En qualsevol cas, recalca que els fongs no són contagiosos entre persones que coincideixin en el mateix espai, com sí que ho són virus respiratoris com la covid, el VRS o la grip, que creu que són més preocupants en relació amb la pressió assistencial que poden exercir que tot el que s’ha derivat de la dana. Zurriaga remarca que "l’aigua, el llot i el fang per si mateixos no transmeten res".
Crida a la tranquil·litat
El fang sec, però, sí que pot generar o agreujar problemes respiratoris. Així ho adverteix el Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), que dijous va celebrar una trobada sota el títol Com s’ha de cuidar la salut física i emocional dels nens i adolescents afectats per les inundacions. En aquesta jornada, el coordinador del Comitè de Salut Mediambiental, Juan Antonio Ortega, advertia que "quan el llot de la dana s’assequi, crearà un núvol de partícules en suspensió sobre València que durarà mesos i obligarà a prendre mesures". A aquesta veu d’alarma s’hi sumen les d’alcaldes com el de Sedaví, que reclamava la retirada ràpida del fang del carrer i afirmava: "Si no venen hi començaran a haver infeccions".
En els municipis afectats creix la preocupació dels veïns, però la presidenta de la Societat Valenciana de Pneumologia, Cruz González, crida a la tranquil·litat en la mateixa línia que la ministra de Sanitat, Mónica García, descartava "per ara" evacuar barris o localitats. "Esperem que la situació millori a mesura que també ho faci la recollida d’aquests residus", va afirmar.
Notícies relacionadesCruz González creu que, de moment, el remei és "tan senzill com posar-se una mascareta". Sobre la pols que pot aflorar quan s’assequi el llot, diu que es pot inhalar, sí. A més, hi pot haver bacteris (com la legionel·la en aigües estancades) o fongs (com l’Aspergillus en zones humides). Aquests bacteris o fongs, explica, poden provocar irritacions de les vies respiratòries, que generin tos seca o esternuts continuats, o infeccions, però aquest extrem està constantment vigilat i hi ha tractament per a aquests casos. Ara per ara, diu, no és una cosa que sigui preocupant.
Amb l’objectiu d’evitar les infeccions, considera que és fonamental l’ús de la mascareta, que ha de ser del tipus FPP2.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim