Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
Experts recomanen retirar l’excés de canya, una planta invasora, en rius, rieres i barrancs, però avisen que és necessari substituir-la per vegetació autòctona i no deixar que l’aigua avanci lliure d’obstacles.
Durant les últimes setmanes s’ha repetit diversos cops que els cursos dels rius i barrancs estan "bruts" (amb referència a un suposat excés de vegetació) i que aquesta situació ha agreujat les riuades. No obstant, científics del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) defensen precisament el contrari. "Cal fer neteja per treure mobles, envasos, runa, amiant, electrodomèstics i tota mena d’objectes que s’acumulen en el que haurien de ser hàbitats fluvials", explica Pau Fortuño, ecòleg d’aquest centre de recerca especialista en la matèria. "Però cal anar amb compte a l’hora d’eliminar vegetació", adverteix.
Fortuño detalla que els boscos de ribera autòctons ajuden a fixar el terreny i redueixen la velocitat de l’aigua perquè hi ha més punts de fricció. "Un riu sense cap tipus de vegetació, quan la velocitat de l’aigua augmenta, es converteix en un veritable perill", afirma l’investigador.
El projecte europeu Life Alnus ha arribat a la mateixa conclusió. De fet, les directrius de la Unió Europea van en aquesta direcció: la Comissió reclama als estats membre que apostin per renaturalitzar rius amb solucions basades en la natura, eliminant ciment, canalitzacions i petits assuts.
Un exemple és la creació de zones inundables al llarg de tot el curs del riu o el barranc, no només gestionant el seu pas per zones urbanitzades. "Un curs ha de tenir els seus pendents naturals perquè l’aigua s’estengui cap als costats i perdi força", assenyala Fortuño. "Si no, el riu es converteix en un canal artificial i la força destructiva de l’aigua s’agreuja", prossegueix. A Letur (Albacete), per exemple, com que el rierol creua el poble, als costats hi ha unes parets rígides que faciliten aquesta intensitat tan violenta.
¿I quina és la solució segons els científics? Avisen que el risc zero no existeix, però que es poden disminuir les conseqüències si es deixen de construir edificis i polígons i el riu té marge per créixer i decréixer. I aquests marges no han d’estar buits, sinó ocupats per certa vegetació que contribueixi a controlar la potència de l’aigua. "És una mesura de restauració i de protecció alhora", remarca Fortuño.
Excés de canya
Una de les imatges que criden l’atenció aquests dies, no obstant, és l’acumulació de canya (Arundo donax), una espècie invasora. "La seva presència no ha frenat els danys, perquè n’hi ha tanta que s’ha vist arrossegada i ha format taps, tot i que pitjors han sigut els causats pels cotxes", diu l’investigador.
Cada any, l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) dona subvencions abundants per retirar aquesta planta. "El problema és que quan es retira, si no es renaturalitza i es planten arbustos, torna amb més força perquè té una gran capacitat de colonització, i es formen comunitats d’una única espècie", afirma Fortuño.
El pla, per tant, és eliminar la canya, però no deixar els cursos sense cap tipus de vegetació: "Si al riu hi ha arbustos i arbres, com àlbers i oms, la canya no té tanta llum per créixer, però amb el curs buit té llibertat total". En el tram final del riu Arga, a Navarra, s’han eliminat canalitzacions i s’ha tornat el riu al seu estat original per frenar l’impacte de les inundacions. Aquest és l’exemple que cal seguir segons els investigadors del CREAF.
A València, la suma de rieres estretes amb edificis pròxims i grans vies de comunicació transversals s’ha convertit en un còctel fatal que ha incrementat la potència de l’impacte, defensa l’especialista. Però alerta que a Catalunya es donen les mateixes condicions a moltes zones inundables, com al Llobregat o al riu Garona, a la Vall d’Aran.
Canalitzar el Túria
Notícies relacionadesEl CREAF constata que les desinformacions en les xarxes socials no només han reiterat la suposada necessitat de "netejar" els cursos, sinó que també han aplaudit la canalització del Túria de finals dels 60, durant el franquisme, que segons certs postulats ha "salvat" la ciutat de València. El centre de recerca ho matisa. "La realitat és que la canalització del Túria ha evitat problemes greus a València, però, alhora, ha desviat les dificultats cap al sud de la ciutat", suggereix Fortuño.
El nou curs del Túria s’ha convertit en una barrera que ha provocat que tots els barrancs s’acumulessin a la Ribera Baixa. Tot i així, Fortuño planteja que els desproporcionats volums d’aigua caiguts tenen capacitat per esfondrar tota mena de murs de contenció. Per aquesta raó, la recomanació dels especialistes és construir aquestes infraestructures, si són necessàries, adaptant-les a les conseqüències de la crisi climàtica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure
- Els Mossos investiguen la mort violenta d’un home i el seu fill a Arenys
- El Govern actuarà als 16 càmpings amb més risc d’inundació
- Catalunya restringeix la mobilitat i anul·la les classes a 5 comarques
- La zona zero de València es blinda davant les noves pluges
- Antoni Hernández-Fernández: "El material digital no hauria de ser el centre de l’aprenentatge"