Evidències científiques
Cada avenç tecnològic ens posa un pas més a prop de preservar el planeta. Exigim als polítics i a nosaltres alinear-nos amb la ciència.
A Don’t look up, Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence descobreixen un meteorit que amenaça la Terra. Conscients de l’impacte imminent, intenten convèncer el món perquè s’actuï. La pel·lícula critica la passivitat davant l’evidència científica i retorna amb cada fenomen meteorològic extrem com l’última dana. Malgrat que a l’abril el V Informe de l’Observatori de la Comunicació del Canvi Climàtic reflectia la millora en el tracte a l’emergència mediambiental, els discursos negacionistes es mantenen.
Vivim en l’època digital, la tecnologia ho impregna tot i és la nostra millor aliada per prevenir, detectar, respondre, mitigar i adaptar-nos a successos com els ocorreguts en les últimes setmanes. No parlem d’aplicacions optimistes futures com les de la Smart City Expo d’aquest novembre, amb la IoT i els satèl·lits fent intel·ligent el nostre entorn, sinó de sistemes que fa anys que funcionen, com els de l’Agència Espacial Europea (ESA) que monitoritzen el planeta amb un detall i una precisió sense precedents. Sistemes com els satèl·lits Sentinel del programa Copernicus convertits en eines valuosíssimes per demostrar i combatre el canvi climàtic. La recopilació d’imatges d’alta resolució i altres dades per estudiar oceans, masses de gel, àrees forestals i altres ecosistemes sensibles permet a científics i responsables de polítiques públiques observar amb detall l’evolució dels ecosistemes. L’ESA també disposa del programa Earth Explorer, per provar noves tecnologies com en la missió Biomass, prevista per al 2025 i que mesurarà la biomassa dels boscos i de les selves tropicals per avaluar l’emmagatzematge de carboni, i oferirà, per primera vegada, una visió tridimensional de l’estructura de la coberta forestal, amb detalls sobre la seva composició i densitat.
Més enllà d’evidenciar el canvi climàtic, els satèl·lits també ajuden a respondre de manera ràpida a desastres naturals. El Copernicus Emergency Management System, servei gratuït de suport a emergències i gestió de desastres, publica a la seva web una cronologia del que va passar a València. O el sistema europeu de posicionament Galileo, que serveix per ubicar i localitzar els serveis d’emergència i que, el 2025, amb el Galileo Emergency Warning Satellite Service difondrà missatges d’alerta directament a la població. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) som pioners en el disseny i desenvolupament de missions satel·litàries i en l’explotació de les seves dades. Una quantitat ingent d’informació que requereix l’ús d’intel·ligència artificial per identificar patrons i tendències que siguin útils per proposar solucions. Estem al dia i preparats. No n’hi ha prou. Des de la ciència podem conèixer la veritat, però de res servirà sense que de manera global s’actuï per limitar les emissions, protegir ecosistemes i fomentar pràctiques sostenibles en agricultura i gestió de recursos hídrics. Cada avenç tecnològic ens posa un pas més a prop de preservar el planeta per a futures generacions.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim