L’escalfament del Mediterrani afavoreix els fenòmens extrems
La circulació atmosfèrica i els patrons de pluja estan canviant, cosa que provoca sequeres més intenses i precipitacions devastadores
Temporal de mar a Barcelona.
El Mediterrani ja destaca com un dels punts vermells de l’escalfament global. Els registres confirmen que en aquesta regió del planeta els termòmetres estan augmentant fins a un 20% més respecte a la mitjana global i que, any rere any, s’estan batent de manera continuada rècords de temperatura. I aquest augment de la calor superficial de les aigües, segons constaten els experts, està alterant el règim de precipitacions a la zona i això, al seu torn, afavoreix des de l’aparició de sequeres extremes com la que ha patit en els últims anys Catalunya fins, per exemple, l’arribada de pluges torrencials com les que han provocat una catàstrofe al País Valencià.
En aquesta regió del món, en la qual habiten més de 150 milions de persones, conflueixen una sèrie de factors únics que estan afavorint un escalfament accelerat de la regió. D’una banda, la forma mateixa del Mediterrani, que es presenta com un mar gairebé tancat i amb una profunditat mitjana relativament baixa, limita l’intercanvi d’aigües, redueix la capacitat de dissipar la calor acumulada i concentra amb més facilitat la calor en superfície. Però, d’altra banda, tot això coincideix just en una zona amb alta densitat poblacional i una intensa activitat humana que, en el seu conjunt, generen un alt volum de gasos amb efecte hivernacle i afavoreixen l’acumulació de calor de forma local.
Pluges concentrades
Notícies relacionadesEls registres confirmen que estem vivint un augment accelerat de la temperatura tant de l’aire com de les aigües del Mediterrani. Aquest fenomen, al seu torn, es relaciona amb una alteració dels patrons de circulació atmosfèrica i amb una modificació del règim de pluja a la regió. Segons l’últim gran informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), en molts punts de la costa mediterrània s’està veient com les pluges que abans es repartien durant diversos mesos s’estan concentrant en episodis més esporàdics i, sobretot, més torrencials. És a dir, el que fa uns anys plovia al llarg de tota la temporada tardoral ara es concentra en uns quants episodis més violents.
L’altra cara d’aquesta moneda és, paradoxalment, l’augment d’altres fenòmens com les onades de calor extrema i les sequeres de llarga durada en el Mediterrani. Aquest tipus d’episodis també són un símptoma més del caos climàtic provocat pel marcat augment de les temperatures a la regió. A Espanya, per exemple, es calcula que més del 75% de la superfície de la península Ibèrica està en elevat risc de desertificació tant per l’escassetat de pluges com també per l’augment exponencial de la calor viscuda en els últims anys. Entre les zones més amenaçades destaquen el sud-est de la península, sobretot Andalusia, i el nord, inclosa Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034