Les fundacions tutelen 500 usuaris nous a l’any
Les entitats que es fan càrrec de ciutadans que han perdut la capacitat jurídica denuncien que l’aportació de la Generalitat no cobreix els costos del servei. La falta de recursos repercuteix en la qualitat de l’atenció que presten, sobretot a persones grans.
Cada any, hi ha 500 persones més la capacitat jurídica de les quals la gestionen fundacions privades, anomenades també entitats tutelars. Això passa en persones amb discapacitat, de vegades provocada per malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, a qui un jutge ha invalidat la seva capacitat jurídica, però que no hi ha cap familiar que pugui adoptar aquest rol i, per tant, ho assumeixen aquestes entitats. Des del 2014 fins a l’actualitat, cada any la xifra ha anat augmentant, segons un informe de la Generalitat que analitza a fons l’infrafinançament d’aquestes entitats. Fonts jurídiques apunten que gairebé la meitat de les peticions que gestionen acaben resolent-se a favor de fundacions privades.
Les fundacions es fan càrrec d’aquestes persones quan aquestes no tenen familiars, quan existeixen conflictes en el seu si o quan es detecten finalitats espúries. En moltes ocasions, el jutge atorga l’assistència a una fundació quan el fiscal constata, després de la comunicació de serveis socials, que la situació és greu. Llavors, les fundacions fan funcions com gestionar els comptes, el patrimoni o la presa de decisions davant una intervenció hospitalària.
"La tasca de les fundacions és molt important perquè es fan càrrec de persones que viuen soles i és necessari que això se sàpiga", assegura la jutge de Barcelona Graziella Moreno. L’augment d’aquestes xifres és una mostra més de l’auge de la soledat no desitjada. En molts casos, les persones arriben a una petició de tutela després d’haver aflorat un cas de maltractament.
Però la realitat dins d’aquestes fundacions és que la falta de mitjans fa cada vegada més difícil l’atenció als usuaris. Alguns advocats assenyalen que les atencions, les visites i els tràmits cada vegada són menys diligents. "Anem saturats, falta molt personal, la gent deixa la feina i hi ha baixes per estrès i ansietat perquè ens falten mans", assenyala el Luis, treballador d’una entitat de suport a la capacitat jurídica a Catalunya. Fa set anys que està en una fundació que atén un centenar de persones. "Som vuit treballadors: és impossible", explica. D’aquests vuit treballadors, més de la meitat se n’han anat en els últims mesos després d’una baixa relacionada amb estrès, depressió o ansietat.
Enterraments i caigudes
A ell li ha tocat atendre urgències, majoritàriament gestió d’enterraments després de la defunció, caigudes de gent que viu a casa seva o ingressos hospitalaris. "La majoria tenen lloc de matinada i requereixen un treball que no podem dir que no arribem", diu. "Si la fundació té mecenatge o donatius, encara s’aguanta. Si no ho fan, és un problema", apunta el Luis.
Notícies relacionadesEn funció de l’estat i la situació econòmica, la Generalitat paga una quantitat al mes per cada persona que és atesa. Oscil·la entre els 115 i els 432 euros mensuals. "No cobreix les despeses, tenim un problema greu de finançament", resumeix Josep Treserra, director de Som Fundació i representant de suport en la presa de decisions a Dincat. Aquesta entitat assumeix la capacitat jurídica de 846 persones. Només el 45% de casos atesos han sigut revisats pels jutges.
"A part de la tardança als jutjats, el segon problema que tenim és de personal: la gent se’n va perquè no podem pagar el mateix que es paga en altres sectors, especialment en l’Administració", segueix. Segons les entitats, en el sector públic social es guanya un 40% més que en el privat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim