Front europeu per salvar el Pirineu del clima extrem

Catalunya acollirà vuit projectes, un dels quals estudiarà com estabilitzar barrancs per minimitzar els efectes de les inundacions.

Front europeu per salvar el Pirineu del clima extrem
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un equip d’experts de sis regions espanyoles, inclosa Catalunya, així com de França i Andorra llancen un nou projecte transfronterer per estudiar com adaptar l’entorn del Pirineu a un escenari de canvi climàtic. Segons expliquen els impulsors d’aquesta iniciativa, batejada com a Pyrenees4Clima, en els set anys vinents es desenvoluparan 33 projectes pilot per, per exemple, aconseguir una ramaderia, un turisme o una gestió de boscos més sostenible. També es portaran a terme projectes essencials sobre com estabilitzar barrancs pròxims a nuclis urbans perquè en cas de pluges torrencials o inundació no es desbordin i causin danys en la població. Catalunya liderarà almenys vuit d’aquests projectes d’adaptació davant la crisi climàtica.

El projecte, coordinat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), es presenta com la primera gran iniciativa transfronterera per fer front a un repte de primer ordre com és l’adaptació d’aquests ecosistemes de muntanya a un escenari de canvi climàtic. D’una banda perquè, segons expliquen els impulsors, els registres confirmen que en aquesta zona la temperatura mitjana anual ha augmentat un 30% més que a la mitjana global i, per tant, els efectes de l’escalfament global colpegen més sobre el terreny. I d’altra banda perquè cal replantejar moltes de les activitats que actualment es realitzen al territori perquè puguin ser sostenibles a llarg termini.

20 milions de pressupost

En total, es calcula que aquest projecte comptarà amb la participació de 46 entitats de tres països diferents, un pressupost de 20 milions d’euros i el suport dels fons LIFE de la Unió Europea. A Catalunya, el desplegament de la iniciativa estarà coordinat per la Conselleria de Territori de la Generalitat i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic.

Els projectes abordaran àmbits tan diversos com l’economia, els estudis climàtics sobre el terreny o les mesures d’adaptació davant possibles desastres naturals. En aquest sentit, una de les iniciatives més destacades es portarà a terme a la Vall de Boí, on un equip d’experts de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic estudiaran "com estabilitzar barrancs pròxims a nuclis urbans" perquè en cas de pluges torrencials es redueixi el risc d’inundació.

Segons apunten els impulsors d’aquesta iniciativa, una de les tècniques que es posaran a prova serà l’ús de recursos forestals per consolidar el terreny i, al seu torn, la regeneració dels boscos de ribera per minimitzar la formació de riuades.

Notícies relacionades

Un altre dels projectes intenta donar resposta a la sequera extrema. Un equip d’experts planeja desenvolupar un projecte al canal d’Algerri-Balaguer i al d’Urgell per entendre com evolucionarà la demanda d’aigua en aquesta zona de cultius de regadiu i, a partir d’allà, crear pautes que permetin als agricultors optimitzar els seus sistemes de reg.

A la Jonquera s’estudiarà com millorar els sistemes de producció ramadera, i a l’estació d’esquí Vallter 2000 la idea és desenvolupar un model de turisme sostenible. A Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra, Guixers, Alp i Olius, es treballarà per "restablir la cadena de valor entre el bosc i la fusta" i "millorar l’adaptació i el desenvolupament dels boscos al canvi climàtic". I a la Cerdanya es portarà a terme un estudi pilot sobre qualitat de l’aire en zones d’alta muntanya.