Inauguració de la COP29
Bakú insta el món a invertir "avui" contra la crisi climàtica
La trobada arrenca amb les absències de Biden, Putin, Xi i Von der Leyen
El president de la cimera del clima de l’Azerbaidjan, Mukhtar Babayev, reclama als països «mobilitzar més fons per augmentar l’ambició climàtica».
"Estem davant la carrera de les nostres vides". Aquest és el missatge amb què Mukhtar Babayev, president de la cimera del clima de Bakú (COP29), va iniciar els seus discursos davant l’Assemblea de les Nacions Unides reunida des d’ahir a la capital de l’Azerbaidjan per a una de les trobades diplomàtiques més importants dels últims anys. "Les nostres polítiques actuals portaran el món a un escalfament de més de tres graus de mitjana, una cosa que provocarà conseqüències catastròfiques per a milions de persones de tot el món. Necessitem mobilitzar més fons per augmentar l’ambició climàtica. No com un acte de caritat, sinó que perquè és el nostre deure moral i perquè la nostra supervivència en depèn. Hem d’invertir avui per salvar el demà", va declarar Babayev.
La cimera de Bakú va arrencar oficialment ahir amb els primers discursos pronunciats en el plenari de les Nacions Unides. El primer a prendre la paraula, tal com dicta la tradició, va ser el president de l’anterior cimera, Sultan al-Jaber, que va recordar que "l’ambiciós acord aconseguit a Dubai" en el qual els països van acordar, entre d’altres, deixar enrere els combustibles fòssils, "no significa res si no ho convertim en accions concretes". "La història ens jutjarà per les nostres accions, no per les nostres paraules", va afirmar Al-Jaber, que va instar els governs de tot el món a escollir "les aliances per sobre de la polarització, el diàleg abans que les discussions i la concòrdia abans que les provocacions".
Cap territori "immune"
"Les discussions que tenen lloc en aquesta cimera poden semblar allunyades de la realitat, però en realitat és al contrari. Aquesta crisi afecta tots els individus del món d’una manera o d’una altra. Cap país és immune davant aquest problema", va recalcar Simon Stiell, secretari executiu de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, durant la seva intervenció. En aquest sentit, Stiell va recordar que la crisi climàtica està segant la vida de milers de persones cada any, causant desastres naturals sense precedents i, a més, està afectant directament qüestions tan essencials com el preu de la compra o les factures que paguem.
Entre ahir i el 22 de novembre, els governs de tot el món es reuneixen a Bakú per tornar a obrir el debat sobre com fer front a la crisi climàtica. Aquest any, tot apunta que el gruix de les negociacions girarà entorn del nou objectiu global de finançament climàtic (també conegut com a NCQG, per les seves sigles en anglès). Sota aquest paraigua s’engloben bona part dels fons que els països han de mobilitzar per complir l’Acord de París i, per exemple, portar a terme mesures de mitigació i adaptació. Fins ara, els països amb prou feines han aconseguit mobilitzar els 100.000 milions de dòlars anuals promesos fa gairebé una dècada. Ara, mentre el caos climàtic continua causant catàstrofes arreu del món, hi ha qui planteja que l’objectiu de finançament haurien de ser de més d’un bilió de dòlars a l’any i que hauria de mobilitzar-se de manera immediata.
Notícies relacionadesLa cimera d’aquest any arrenca amb importants absències entre els caps d’Estat, unes figures que juguen un paper simbòlic clau en aquest tipus de trobades tot i que, a la pràctica, no sempre intervenen en el nucli dur de les negociacions de la cimera. Aquest any, per exemple, no s’espera la presència del president dels Estats Units Joe Biden ni del seu successor, que encara no ha assumit el càrrec, el republicà Donald Trump. Tampoc assistirà a la trobada el president rus, Vladímir Putin, ni el president de la Xina, Xi Jinping, ni el mandatari del Brasil, Lula da Silva.
A les files europees, destacarà l’absència d’Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea; el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva banda, ha declarat que assistirà a la cimera avui ja que aquesta trobada "cobra un significat i una importància més grans" després de les "devastadores conseqüències" sofertes a València.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme