Planificació territorial
Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
La idea no és, en cap cas, despoblar totes les zones de risc d’inundació
El sector assegura que la qüestió s’està abordant a la lleugera i lamenta l’alarma creada
El Govern no descarta haver de traslladar-ne alguns, però prioritzarà mesures de protecció i analitzarà cada cas de manera individual.
Les conseqüències fatals de la dana a València han obligat a revisar els riscos d’inundació de la resta d’Espanya. ¿Com s’han de gestionar els cursos dels rius i els barrancs? ¿Què s’ha de fer amb les construccions en àrees amenaçades per riuades? El Govern de Salvador Illa ha anunciat que encarrilarà el problema per deixar Catalunya més preparada davant una possible inundació. L’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) està reavaluant el mapa de superfícies inundables per analitzar si hi ha algun punt de risc no inclòs fins ara. Protecció Civil prepara suport als governs locals perquè puguin desenvolupar els seus plans d’emergència davant inundacions, que hauran d’estar preparats en dos anys. I alhora, diverses conselleries ja treballen per reavaluar les activitats que es realitzen en zones inundables.
Hi ha escoles, residències d’avis, centres sanitaris, comerços, vivendes i tota mena de construccions. Però ahir el president va posar el focus sobre els càmpings durant una entrevista a Catalu-nya Ràdio. En concret, va dir que alguns preocupaven i que si era necessari es prendrien mesures. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, a Catalunya hi ha més de 40 càmpings en terrenys amb risc d’inundació. En destaquen alguns de situats a la ribera de rius pirinencs i a la desembocadura de rius com el Ter, el Fluvià, el Tordera, el Llobregat i l’Ebre.
¿I què es farà amb aquests centres d’acampada? La idea del Govern és actuar amb prudència i analitzar cada cas en particular, com es farà també amb altres edificis. Fonts consultades per aquest diari avisen que la idea no és, en cap cas, procedir a despoblar totes les zones inundables de Catalunya. Tampoc es prohibiran activitats que ja existeixen i que en el seu dia van ser autoritzades de manera sistemàtica. De fet, la Generalitat assumeix que hi pot haver càmpings i es poden desenvolupar activitats econòmiques sobre llocs inclosos als mapes de risc del Ministeri per a la Transició Ecològica i l’ACA.
La prioritat serà sempre aplicar mesures tècniques o estructurals per reduir l’amenaça, a més de dissenyar plans d’emergència eficaços. Però per a alguns càmpings, aquestes solucions no seran viables. Serà només en aquests casos concrets quan, de manera quirúrgica, s’estudiarà el trasllat (és a dir, treure el càmping d’un punt geogràfic). És probable que això passi als llocs de més risc, però aquesta no serà, ni de bon tros, la praxi del Govern.
La Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica té clar que no és el mateix un càmping ubicat en una zona plana, que s’inunda amb un pam d’aigua de tant en tant, que un de situat al costat d’un riu de muntanya que pot desbordar-se i arrasar les botigues i els bungalous, com va passar a Biescas el 1996. En qualsevol cas, a l’Executiu no volen prendre cap decisió precipitada i s’estudiarà tot al detall.
"Informes obsolets"
Notícies relacionadesLa Federació Catalana de Càmpings (FCC), malgrat el posicionament caut que assegura tenir el Govern, va manifestar ahir que el tema, segons la seva opinió, s’està abordant a la lleugera. Lamenten una alarma innecessària a partir d’"informes obsolets". En un comunicat, van reclamar una reunió urgent amb Illa i van assegurar que fa anys que els seus centres treballen per gestionar els possibles riscos amb sistemes d’alarmes i un altre tipus de mesures. A més, van afegir que tenen ple coneixement dels fenòmens accentuats pel canvi climàtic i que ells són els primers interessats a garantir les condicions de seguretat: "Els riscos afecten molts sectors i territoris de Catalunya en zones urbanes altament poblades i no compartim que s’hagi focalitzat el problema en el sector del càmping".
El pla director de càmpings aprovat el 2021 per la Generalitat, no obstant, ja adverteix de riscos greus per a persones i béns i insta a no construir cap nou establiment d’acampada en les àrees vermelles del mapa. Quant a les activitats existents, aquest document especifica que s’han d’executar mesures estructurals, per reduir els riscos. Hi ha tota mena de possibilitats entre les quals també s’inclou l’alternativa de canviar d’ubicació. Cal recordar que en un mateix càmping hi pot haver àrees de més risc (les pròximes al curs del riu) i altres que siguin menys preocupants, al ser més lluny.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme