El Pallars i la desembocadura de la Tordera, dos punts vermells
Un dels focus de preocupació són els rius pirinencs, mentre que l’ACA té redactat un pla per a la Tordera que afecta un càmping.
Llac de la Torrassa en el Pallars Sobirà /
Abans de proposar el cessament d’activitat de cap càmping, s’intentaran aplicar totes les mesures possibles. No obstant, hi ha alguns punts del mapa marcats en vermell, com poden ser els rius del Pallars o el tram final de la Tordera. Això no significa, ni de bon tros, que els càmpings ubicats aquí hagin de desaparèixer. Però sí que són alguns als quals el Govern prestarà una atenció especial per garantir-ne la seguretat davant el risc d’inundació.
Fa anys que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Protecció Civil analitzen la situació dels càmpings de Catalunya en àrees que poden quedar cobertes d’aigua. Fonts coneixedores de l’assumpte asseguren que és imprescindible estudiar bé les circumstàncies abans d’aplicar mesurades concretes.
Els càmpings pirinencs, per exemple, tenen un considerable grau de preocupació, ja que estan situats a la vora de rius que poden baixar amb molta força, ja que el cabal pot créixer de manera exponencial en poc temps. En canvi, els càmpings ubicats en una superfície plana, en l’últim tram d’un riu, es poden veure afectats per riuades però és menys probable que l’aigua baixi a gran velocitat sense gairebé laminar-se. També hi influeix la presència o no d’embassaments (que puguin contenir la crescuda i anticipar l’escenari de perill).
Alguns dels càmpings situats a prop del llit de rius de muntanya es troben en un punt en el qual no hi ha cap element que pugui contenir una eventual riuada. Per tant, s’haurà d’estudiar com es poden protegir davant un episodi extrem de pluges torrencials. Les mesures que proposa la Generalitat serviran per acompanyar les actuacions que alguns càmpings, per iniciativa pròpia, ja estan aplicant.
Límits de terra
Notícies relacionadesUn altre cas paradigmàtic és a la desembocadura del riu Tordera. Durant el temporal Gloria, les zones limítrofes van quedar negades i es va evidenciar un problema que en aquell moment no tenia solució. L’ACA, llavors, va començar a redactar un pla en col·laboració amb un projecte europeu anomenat Reconnect. L’objectiu era comprovar si canviant la mota d’ubicació es podien contenir riscos. Les motes són límits de terra que sovint es construeixen en cada costat del riu i que frenen el pas de l’aigua. La conclusió a la qual va arribar l’agència pública és que era una bona opció allunyar la mota del riu i, per tant, ampliar la zona inundable.
Per tirar endavant aquest pla, primer, era necessari traslladar el càmping Capfun, ubicat en el marge dret de la Tordera. L’anterior Govern liderat per ERC ja va proposar als responsables de l’establiment un pacte perquè acabessin la seva activitat en aquells terrenys, però no es va arribar a cap acord. Diversos agricultors també van mostrar el seu rebuig als plans. Temien que en cas d’inundació els seus cultius quedessin fets malbé. Els tècnics de l’ACA argumentaven que, al no haver-hi la mota, els camps s’inundarien però que l’aigua drenaria a gran velocitat i els danys serien menors que en cas d’un desbordament que superés el ribàs. A més, s’afavoriria la biodiversitat de l’hàbitat fluvial i deltaic. En el dia d’avui, aquest projecte segueix en mans de l’ACA.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions