Primer pas al Congrés de la llei perquè la pederàstia no prescrigui

Primer pas al Congrés de la llei perquè la pederàstia no prescrigui

Primer pas al Congrés de la llei perquè la pederàstia no prescrigui

1
Es llegeix en minuts
PATRÍCIA MARTÍN

La llei catalana que propugna que les violacions de nens més greus no prescriguin i quedin impunes va fer ahir el seu primer pas al Congrés. La Cambra va admetre a tràmit la proposició autonòmica, que va emanar de la comissió del Parlament que va investigar la pederàstia a l’Església. La proposta va ser impulsada pel PSC, ERC, Junts i els Comuns, que van plasmar en un text legal una reivindicació històrica de les víctimes. Tots els partits, excepte Vox i incloent-hi el PP, que a Catalunya es va abstenir quan la norma es va aprovar, van votar a favor de la presa en consideració, però els populars van avisar que donen un "suport crític" i demanaran la compareixença de juristes per donar més consistència a la reforma.

Notícies relacionades

La imprescriptibilitat dels delictes sexuals sobre menors requereix modificar el Codi Penal, per això la norma ha de ser tramitada i aprovada per les Corts. Per a això, seguint el reglament sobre les iniciatives autonòmiques, tres diputats catalans, en aquest cas dones, van defensar la seva presa en consideració. Van ser Susanna Segovia (Comuns), Raquel Sans Guerra (ERC) i Judith Alcalá (PSC), que van demanar que s’aprovi una "llei de dret al temps, que posi fi a la impunitat". "Temps per oblidar els fets, temps per recordar-los, temps per denunciar-los, temps per cuidar-se i temps per ser reparat per les institucions", va remarcar Segòvia.

Les parlamentàries van recordar que la llei emana d’un "procés d’escolta" en el qual víctimes i experts, en la comissió sobre la pederàstia, han explicat que patir una violació de la llibertat sexual, en la infància o l’adolescència, deixa greus seqüeles, entre les quals hi ha el sentiment de culpa, vergonya o negació dels fets, que de vegades impedeixen als afectats revelar-los o denunciar-los fins que han passat dècades, quan el delicte ja ha prescrit.