Espanya redueix les seves emissions un 5,5% l’últim any
Des del 2008, la generació de gasos amb efecte hivernacle ha disminuït un 30,9%. El sector elèctric és el que ha baixat més.
Espanya redueix les seves emissions un 5,5% l’últim any
Segons l’últim balanç del Global Carbon Project, aquest any el món ha tornat a batre un nou rècord d’emissions derivades del petroli, el carbó i el gas. Les dades a gran escala són dolentes però, tot i així, comencen a entreveure’s petites bretxes d’esperança. A Espanya, per exemple, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) constata que les emissions van baixar un 5,5% l’últim any i un 30,9% des de 2008. Els registres confirmen un descens generalitzat de les emissions de diòxid de carboni, metà i altres gasos amb efecte hivernacle que estan alimentant la crisi climàtica.
Segons l’informe de comptes mediambientals d’Espanya, es calcula que les emissions espanyoles van sumar 287,7 milions de tones de gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera al llarg del 2023. La major part d’aquestes emissions –un 22,9% del còmput total– es van originar a les llars espanyoles, un 22,3% més provenen de la indústria manufacturera i un 16,6%, del sector primari: agricultura, ramaderia i pesca.
Els sectors que van reduir més les seves emissions l’últim any van ser els relacionats amb el subministrament d’energia elèctrica, aire condicionat i aigua. Es calcula que aquestes activitats, que encara destaquen entre les grans contaminants, van emetre un 18,1% menys respecte a l’any anterior. La indústria manufacturera, per la seva banda, també va baixar un 10,1% les seves emissions l’últim any. En tots dos casos, la baixada s’explica en bona mesura per la ràpida expansió de les energies renovables a Espanya, que ja produeixen més del 60% de l’electricitat que es consumeix al país.
A l’altra cara de la moneda, l’únic sector que va augmentar de manera considerable les seves emissions va ser el transport i emmagatzematge. Aquestes activitats, que en conjunt sumen fins a un 13,4% del còmput d’emissions espanyoles, l’any passat van augmentar la seva petjada fins a un 3,1% respecte al balanç anterior. També es detecta un lleuger increment en la petjada de les llars, que es va incrementar un 0,6% en comparació amb l’últim informe de comptes ambientals.
Aquestes xifres van en la línia dels objectius espanyols de reducció d’emissions. Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima presentat fa uns mesos pel ministeri de Teresa Ribera davant Brussel·les, Espanya es proposa aconseguir abans no s’acabi aquesta dècada una reducció del 32% les seves emissions respecte als nivells de l’any 1990. També es proposa augmentar fins a un 81% el percentatge de renovables utilitzades per generar electricitat.
Europa
Notícies relacionadesLa resta de països europeus també estan reformulant els plans nacionals per, finalment, presentar un objectiu conjunt de reducció d’emissions a tot estirar el 2025. Històricament, els països europeus han sigut un dels grans focus de pol·lució del món i, en total, s’estima que han emès fins a un 25% dels gasos amb efecte hivernacle que han sobreescalfat l’atmosfera i desencadenat extrems climàtics a tot el planeta.
Per això, en l’Acord de París, els estats s’han compromès a reduir significativament les emissions per evitar que aquesta crisi vagi a més. Actualment, segons constaten els últims informes de les Nacions Unides, s’observa una tímida reducció de les emissions en aquesta i altres regions del món, però tot i així les retallades efectuades continuen quedant molt lluny del que realment faria falta per evitar un escalfament extrem de l’atmosfera.
- PROPOSTES CULTURALS Art, teatre, música i joc per refugiar-se del fred
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Aquest és l’anunci de la Loteria de Nadal 2023 | VÍDEO
- Els diagnòstics de diabetis greus en joves es multipliquen a Espanya
- Presó per a un home acusat de matar la seva parella al Priorat