Nova línia de préstecs per a projectes de descarbonització

El Govern dirigirà aquesta iniciativa a empreses que vulguin fomentar l’ús de renovables i una mobilitat sostenible, i també reduir la seva despesa d’aigua.

Nova línia de préstecs per a projectes de descarbonització
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Generalitat de Catalunya ultima un nou mecanisme per finançar projectes de descarbonització i adaptació al canvi climàtic. Segons va anunciar ahir des de la cimera de Bakú (COP29) la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Sonsoles Letang, hi ha diversos departaments que estan treballant per llançar en els pròxims mesos una nova línia de préstecs bonificats per a empreses que vulguin reduir les seves emissions, fomentar l’ús d’energies renovables, apostar per la mobilitat sostenible, millorar l’estalvi d’aigua o, en general, reduir la seva vulnerabilitat davant l’impacte de fenòmens meteorològics extrems.

Segons asseguren els impulsors d’aquesta iniciativa, els fons per fomentar aquest projecte sortiran de l’anomenat fons climàtic de la Generalitat, una iniciativa que, al seu torn, s’alimenta dels ingressos obtinguts de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni generades pels vehicles i d’altres gravàmens aplicats a activitats perjudicials per al medi ambient. Gràcies a aquesta guardiola, Catalunya es disposa a crear una nova línia de préstecs que "complementarà l’actual oferta d’inversions sostenibles" que ja ofereixen entitats com, per exemple, l’Institut Català de Finances (ICF).

"Aquesta és una proposta innovadora de finançament en la qual diversos sectors estan molt esperançats i que segur que ben aviat es replicarà en altres regions, ja que incrementa la competitivitat empresarial", va explicar Letang durant la presentació d’aquesta iniciativa, anunciada ahir en el marc d’un esdeveniment celebrat en la cimera de Bakú (COP29) sobre com algunes regions estan treballant per augmentar el seu compromís amb el finançament climàtic.

Encara queda per acordar la lletra petita d’aquesta iniciativa, però malgrat això tot apunta que aquesta nova línia de crèdits es presentarà oficialment en els pròxims mesos. Ara per ara, segons argumenten els impulsors, aquests préstecs estaran enfocats a aquelles empreses i projectes que "internalitzin els costos ambientals", "desincentivin models no sostenibles" i siguin coherents amb les línies estratègiques de programes com, per exemple, el Pla d’Acció pel Clima (ODS13), els fons Next Generation impulsats per la Unió Europea i l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (Escacc30).

Notícies relacionades

Eficiència energètica

En la presentació d’aquesta iniciativa s’ha parlat de finançar projectes per fomentar les energies renovables i l’eficiència energètica, la descentralització de xarxes i l’autoconsum energètic, la mobilitat sostenible, l’eficiència i l’estalvi d’aigua, la conservació i la lluita contra la pèrdua de biodiversitat, la protecció de la població davant l’increment del risc de fenòmens meteorològics extrems, l’adaptació i la reducció de la vulnerabilitat dels sectors econòmics i dels sistemes naturals davant extrems climàtics, la modificació dels processos de producció per reduir les emissions contaminants i la transformació del model agroindustrial en un nou model que garanteixi la sobirania alimentària.