El Govern simplifica els tràmits per accelerar els parcs eòlics
Inclou les aturades puntuals de producció per protegir les aus
El document inclou el requisit d’aturades de producció davant la presència d’aus
Es recomana no construir en zones inundables i no interferir en radars meteorològics
S’agilitzarà l’estudi previ d’aus i fauna, que fins ara exigia treballs de mínim un any
La Generalitat aprova un document que ha de servir de guia a les companyies interessades a instal·lar energies renovables a Catalunya
Inclou les aturades puntuals de producció per protegir les aus
La llei de canvi climàtic aprovada al Parlament el 2017 amb prou feines s’ha desplegat en els últims anys. El text legal esmenta la necessitat urgent de transitar cap a un model d’energies 100% renovables i aquest és precisament un dels reptes pendents. Les presses per donar un tomb a la situació poden implicar impactes sobre el medi ambient, sobretot en el cas dels parcs eòlics. Aquestes instal·lacions afecten el paisatge, el terra i la fauna (especialment aus i ratpenats). Per aquesta raó, quan s’aprova un parc renovable, es posen unes condicions ambientals molt concretes.
En alguns casos, aquests tràmits contribueixen a encallar certs projectes, que es mantenen encallats en el laberint burocràtic de l’Administració durant mesos. Per posar-hi remei, el Govern ha aprovat un document que ha de servir com guia a les companyies interessades a instal·lar promocions d’energies renovables a Catalunya. En aquest manual, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’inclouen vuit variables a tenir en compte i es faciliten i simplifiquen alguns dels processos.
Confiança de les empreses
"La idea és que si se segueixen les directrius, la tramitació serà més ràpida", explica Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals. "D’aquesta manera, complint les recomanacions del manual, les empreses podran tenir la confiança que el seu projecte tindrà llum verda", prossegueix Vilahur, en conversa amb aquest diari.
Però ¿com es pot garantir la preservació dels hàbitats i alhora accelerar els passos de les declaracions d’impacte ambiental? "Oferim la possibilitat d’utilitzar una metodologia diferent de la que utilitzàvem ara durant els estudis previs de presència d’avifauna", detalla Vilhaur. Fins ara, s’exigia estar un any, com a mínim, analitzant les espècies habituals de la zona per després poder avaluar les conseqüències negatives que el parc eòlic podia portar.
"Ara, en canvi, proposem fer servir tècniques innovadores i tecnologies més precises que permeten fer el mateix en menys temps, i que redueixen el temps de tramitació", afirma Vilahur. La Generalitat té un cens detallat i digitalitzat de les aus i els ratpenats presents en cada punt de Catalunya.
A partir d’aquestes dades, es pot inspeccionar el terreny una vegada i després realitzar censos només durant els moments clau: "Els estudis es poden fer quan les aus es desplacen per buscar gran quantitat d’aliments per alimentar els pollets o quan migren, però no és necessari encarregar un seguiment quan l’au que preocupa està hibernant en un altre país".
Una altra de les qüestions incloses en les directrius són les aturades puntuals de producció. Avui dia, existeixen sistemes de càmeres o radars que detecten la presència d’aus a distància. Una vegada identificada l’espècie que s’acosta, es pot ordenar la detenció de les aspes de certs aerogeneradors, que quan arriben a velocitats elevades suposen un risc sovint letal per a rapaços protegits.
Defensa de l’avifauna
Tal com va avançar EL PERIÓDICO fa unes setmanes, les empreses del sector estan disposades a assumir aquest tipus de mesures en defensa de l’avifauna sacrificant una petita part dels seus beneficis (tot i que no a qualsevol preu).
La Generalitat, que feia setmanes que estudiava la possibilitat d’introduir aquest mètode en el seu compendi de bones pràctiques, no només ho ha fet sinó que també ha especificat la importància dels mecanismes d’aturada també davant la presència de quiròpters.
Els animals voladors no són els únics protagonistes d’aquesta bíblia de referència per a les indústries interessades a arrencar projectes de renovables a Catalunya. Una altra proposta és que els espais utilitzats per produir energia siguin també reserves de biodiversitat a través de models de custòdia assumida per entitats ambientals. Els promotors podran arribar a acords amb associacions especialitzades en la gestió de certs hàbitats per promoure la presència de flora amenaçada a la zona o de vegetació que afavoreixi la presència de pol·linitzadors.
"També s’insta a fomentar les parets de pedra seca o la creació de petites basses que es converteixin en paradisos per a amfibis", remarca Vilahur. "L’energia eòlica pot ser un inconvenient per a certes espècies, però es pot intentar que millori l’estat de conservació d’altres", resumeix el responsable de les polítiques en matèria de fauna i flora del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. Una altra alternativa viable és la presència de ramats, en la seva justa mesurada, per gestionar els terres del perímetre del parc eòlic.
Paisatge i cultura
A part de consignes per no perjudicar la fauna i la flora, també s’enumeren recomanacions destacades quant al paisatge, el patrimoni cultural, les infraestructures, la salut de les persones i l’aigua. La guia recomana no utilitzar gas SF6, col·locar la mínima quantitat de llums possible, fer proves perquè el soroll no sigui excessiu i presentar un model òptim de gestió dels residus.
Notícies relacionadesS’explicita la importància de no interferir en els radars meteorològics. S’esmenta també la necessitat de no construir en zones inundables i de no complicar l’accés a finques privades de particulars de la zona ni provocar ombra o efectes desagradables per als habitants d’àrees pròximes, a l’hora d’escollir la ubicació.
Catalunya, a partir d’ara, ja té un document de referència perquè les empreses no puguin tenir excuses a l’hora de presentar els seus projectes tant eòlics com fotovoltaics (la guia per a les fotovoltaiques ja es va publicar mesos enrere). "Si compleixen el requerit, que no és una obligació sinó una recomanació, tindrem la seguretat que no hem de començar a estudiar de zero els plans i la tramitació serà més senzilla", assegura Vilahur. Es tracta d’aconseguir fer la transició energètica però sense que deixi de ser sostenible.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Espai recuperat Llums, càmera i acció a l’Astoria
- Mobilitat Barcelona treu del calaix l’ordenança que posa límit als patinets
- Ricard Gomà: "La BCN metropolitana ja no és una capital amb diversos suburbis"
- Tradició nadalenca Una gran estrella substituirà el pessebre de Sant Jaume
- A Can Boada Els veïns de Terrassa s’oposen a la pista de gel