COP29 A L’AZERBAIDJAN
Els senadors de Biden confien que els EUA no faran un pas enrere en el clima
La "revolució de les renovables" en què està immers el país no s’aturarà per la seva importància estratègica.
Moltes polítiques climàtiques depenen dels estats i seguiran endavant
Els senadors demòcrates Ed Markey i Sheldon Whitehouse van comparèixer ahir a Bakú, al final de la primera setmana de negociacions de la cimera del clima (COP29), per posicionar-se sobre un tema difícil: l’impacte de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca en la lluita global contra el canvi climàtic. És a dir, el temor que els Estats Units, el segon país més contaminant del món, es retirin de l’Acord de París i, per tant, abandoni tots els seus compromisos de reducció d’emissions. Enmig d’aquesta incertesa, els dos senadors de les files de Biden van defensar públicament que, malgrat tot, encara podien ser optimistes. "Res aturarà la revolució que hi ha en marxa", van afirmar en al·lusió a, per exemple, l’"imparable" desplegament de les energies renovables al país.
Durant la seva compareixença, els senadors demòcrates van defensar amb gran contundència que hi ha mesures climàtiques en què ja no es pot fer marxa enrere. És el cas, per exemple, del que ells han definit com "la revolució de les energies renovables". Markey va afirmar que invertir en aquest sector és una "una inversió estratègica" que proporciona "electricitat més barata" i, sobretot, una gran "seguretat energètica" al país davant la cada vegada més acusada inestabilitat dels preus del petroli. En aquesta línia, Whitehouse va posar èmfasi que abandonar la carrera per la transició energètica suposa perdre competitivitat davant països com la Xina i retrocedir en aspectes tan estratègics com la innovació i la creació d’ocupació. "La Xina té un pla per liderar el desplegament de renovables i la mobilitat elèctrica, Trump no", van destacar tots dos.
Polítiques estatals
Notícies relacionadesEn el seu discurs, Whitehouse també va argumentar que les polítiques de mitigació i adaptació nord-americanes seguiran endavant, "digui el que digui el president Trump", perquè en molts casos ni tan sols depenen directament d’ell ni de la línia que adopti el seu Govern. En aquest sentit, va afirmar que bona part de les mesures ambientals als Estats Units es desenvolupen i s’implementen a nivell estatal i que, per tant, podran seguir endavant només amb el beneplàcit dels governadors regionals. Per il·lustrar aquest escenari, Whitehouse va recordar que estats com Califòrnia i Nova York ja estan portant a terme polítiques pioneres en la lluita contra el canvi climàtic i que, malgrat Trump, segurament seguiran en la mateixa línia en els pròxims anys.
El senador també va defensar que són molts els sectors que ja han posat en marxa mesures per adaptar-se a un escenari de canvi climàtic i que les continuaran portant endavant "per a la seva pròpia supervivència". Sobretot en l’esfera econòmica, ja que "els efectes del canvi climàtic ja no es limiten al que diuen els estudis científics, sinó que ho estem veient en el nostre dia a dia". Sense anar més lluny, el demòcrata es va referir al brutal impacte dels huracans Helene i Milton a les costes nord-americanes amb tan sols unes setmanes de marge.
- Un carril de circulació travessarà la base de l’antiga tèrmica del Besòs
- Premier League Pep trepitja territori desconegut
- MOBILITAT URBANA Bicicletes i patinets no podran circular per la vorera excepte si porten menors
- Relleu en l’autoritat portuària Illa va proposar a Salvadó seguir al capdavant del Port de Barcelona
- Salut mental Un milió d’espanyols pateixen trastorn obsessiu compulsiu
- MOTOCICLISME Bagnaia ajorna la victòria de Martín a Montmeló
- La contracrònica La vida continua igual
- EL PERIÓDICO de la vivenda Estadis i veïns, una convivència difícil
- EL ROMANTICISME DEL FUTBOL MODEST "Ens transmet vida, no ho canviaria per res"
- Estrena a Max El difícil salt a l’‘streaming’ de ‘Dune: la profecía’