Atenció a la violència masclista digital
La Conselleria d’Igualtat i Feminisme obrirà al febrer un centre virtual per atendre la violència masclista digital. El servei oferirà suport psicològic, legal i tecnològic a dones que pateixin assetjament, coaccions, control o difamacions a través d’internet, de les xarxes socials o de dispositius ‘online’.
De matinada s’encén una vegada i una altra la rentadora, que funciona amb control remot. La nevera es desendolla cada cap de setmana i es podreix tot el menjar. O les persianes pugen i baixen sense control a mitja nit. "Per a moltes dones és un malson, és com viure amb un fantasma. Però no, és que la violència masclista s’està expandint a l’àmbit digital i afecta ja la internet de les coses. Necessitem mitjans per atendre-la de manera especialitzada, perquè encara no s’està fent", explica Eva Cruells, coordinadora de Fem Bloc, la primera línia d’atenció a la violència masclista digital que hi ha a Europa des del 2022. En aquest context, la Conselleria d’Igualtat i Feminisme ultima la posada en marxa per al febrer d’un centre pioner virtual en el qual les dones de qualsevol edat que pateixin assetjament, coaccions, control, seguiment o difamacions a través d’internet, de les xarxes socials o de dispositius online tindran suport psicològic, legal i tecnològic per blindar-se davant aquesta classe de violència.
Segons les dades de les enquestes de victimització de la Generalitat, el 28% de les dones catalanes ha experimentat alguna vegada violència masclista digital per part de parelles o exparelles. De fet, es considera que el 90% de la violència en l’àmbit sexoafectiu inclou una part virtual. "És un tipus de violència que s’aguditza entre els més joves, ja que el 80% ha patit alguna agressió a les xarxes socials i el 53% de joves ha vist com es compartien fotos seves per les xarxes sense el seu consentiment", assenyala Sònia Guerra, secretària general de la conselleria. "Hem d’abordar aquesta mena de violència, que marca la vida personal de dones de totes les edats. No només és exclusiu de les joves: afecta també edats més avançades. Hem d’empoderar-les a totes perquè utilitzin les xarxes, es puguin protegir i, un cop denunciïn aquestes agressions, se les pugui atendre de manera integral: des de l’àmbit psicològic fins al legal", continua explicant Guerra.
El centre que projecta la Generalitat i que ja està assegurat en els comptes públics, funcionarà com els 17 Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) de violència masclista que ja existeixen a Catalunya, però amb particularitats. La primera és que serà un servei virtual: les dones podran acudi-hi de manera digital durant les 24 hores els 365 dies a l’any. Aquest servei també atendrà dones que reben violència digital pel seu paper en la societat. "Hi ha un xarxa masclista que genera atacs contra dones amb visibilitat pública, com periodistes i activistes, perquè deixin de tenir visibilitat", explica Cruells.
A més, a part de disposar de psicòlogues, educadores socials, advocades i treballadores socials, tindran un altre perfil laboral: les tecnòlogues. "Ens permetran aturar moltes d’aquestes violències, a més de fer molta prevenció amb l’autoprotecció a les xarxes i les tecnologies. Hi ha molta desinformació i hem de poder empoderar les dones des del coneixement d’aquestes eines", segueix Guerra. En aquest sentit, la secretària també explica que aquest SIE virtual estarà coordinat amb els altres centres presencials que hi ha a Catalunya, per si una dona vol contactar amb un servei de la xarxa presencial o per si les dones i professionals de la xarxa presencial detecten casos de violència digital i requereixen rebre una atenció més especialitzada. "Actualment, els serveis d’atenció a la violència masclista no estan especialitzats per acompanyar la recuperació de les dones", afegeix.
Línia gratuïta
Fa dos anys que a Catalunya hi ha una línia d’atenció gratuïta que fa part d’aquesta tasca. Fem Bloc va néixer el 2022 per abordar aquesta realitat, després de l’activisme d’investigadores com DonesTech, i ja han atès 230 dones. "Les nostres dades no reflecteixen la realitat del que passa. El problema és que no en tenim prou mitjans per acompanyar totes les persones que ho requereixen –continua Cruells–. Per aquest motiu, no hem publicitat aquest servei, perquè ja anem saturades".
Notícies relacionades"Cada vegada el percentatge de violència digital és més elevat. La majoria de dones que mantenen relacions de violència, la pateixen d’aquest tipus, i veiem també que apareix un cop deixen la relació. És impossible recuperar-se si la violència segueix, per això s’ha d’atendre de manera específica", argumenta Cruells. El 60% de les dones ateses en aquest servei han patit violència presencial, a més de la digital.
No tota la violència sexual ve de la parella. "Hi ha treballadores sexuals o de la llar que també la pateixen, igual que dones en relacions sexoafectives esporàdiques. De sobte, les segueixen amb un dispositiu o els fan fotos sense adonar-se’n i les extorsionen amb això", segueix. Últimament s’està detectant un nou patró de ciberassetjament a dones majors de 50 i 60 anys. També veuen sovint com els maltractadors utilitzen Bizum per seguir enviant missatges a les víctimes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’inquilí al propietari: deu cares de la crisi ¿Quin és el seu problema principal? ¿Què vol de les institucions?
- Radiografia del dèficit habitacional El preu del lloguer puja el doble que el salari dels joves
- Guardó anual d’EL PERIÓDICO Estopa rebrà el Català de l’Any com a clímax del seu any triomfal
- Les conseqüències de la dana El Cecopi i l’Aemet desmenteixen Carlos Mazón
- EL PERIÓDICO de la vivenda Illa impulsa barris de nova creació i centra la legislatura en la vivenda
- Per salvar el planeta caldrà un bilió de dòlars anuals
- La meitat de les víctimes de la dana van morir en plantes baixes o en garatges
- Cau una banda vinculada al càrtel de Sinaloa que va assassinar un home a BCN
- Vuit persones mortes per accidents de trànsit en un cap de setmana negre
- Catalunya obre quatre centres d’atenció actius les 24 hores