Catalunya obre quatre centres d’atenció actius les 24 hores

El nou servei es posarà en marxa al desembre i pretén cobrir els horaris en què les instal·lacions ordinàries estan tancades.

Catalunya obre quatre centres d’atenció actius les 24 hores
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les agressions masclistes no entenen d’horaris. Més aviat acostumen a passar a hores intempestives i inhàbils. Caps de setmana, matinades, festius... Moments en què és més probable que víctimes i agressors es trobin, però que és precisament quan els centres d’atenció especialitzada estan tancats. A aquelles hores, les poques opcions que queden a les supervivents són les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Però ¿i si la dona no es veu amb forces de denunciar? El Govern obrirà al desembre quatre centres d’atenció especialitzada en violència masclista actius les 24 hores durant els 365 dies a l’any, perquè les dones tinguin un lloc per acudir en qualsevol moment que pateixin violència, segons va avançar la conselleria a EL PERIÓDICO.

Atenció sense denúncia

En concret, es tracta de quatre centres ubicats a les diverses províncies catalanes. Un serà a Vic, un altre a Blanes, un altre a Reus i l’últim a les comarques de Lleida. "Són espais físics on ja hi ha atenció professional especialitzada durant el matí i la tarda, però en aquests centres s’amplia l’horari perquè puguin atendre totes les urgències que sorgeixin", explica Sònia Guerra, secretària general de la Conselleria d’Igualtat i Feminisme.

Notícies relacionades

Les dones que es posin en contacte amb aquests serveis podran accedir a atenció psicològica, jurídica i social de manera integral i urgent. "I es garanteix que, a més de l’atenció telefònica, un professional arribarà en menys de dues hores presencialment si cal", segueix Guerra. "El que intentem és oferir una atenció integral immediata, tant si la dona vol denunciar com si no", explica la secretària. L’existència d’aquest servei no significa, però, que el telèfon 900.900.120 deixi de funcionar, sinó que aquestes oficines donaran l’alerta i posaran els casos a disposició de les urgències.

Aquest és, a més, un dels requeriments que plantejava la llei del només sí és sí i que Catalunya encara no havia aplicat, dos anys després d’haver-se aprovat la norma. De fet, aquesta setmana Amnistia Internacional va presentar 15.000 firmes davant la Conselleria d’Igualtat i Feminisme perquè es posessin en marxa els centres d’atenció integral especialitzada per a víctimes de violència sexual. "Estaran en marxa el 15 de desembre, i no només actuaran en violència sexual sinó també davant de qualsevol classe de violència masclista", avança Guerra. Segons informa Amnistia, ara per ara les Balears, el País Valencià, Andalusia, Aragó, les Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i La Rioja encara tampoc no han posat en marxa aquesta classe de centres.