Medi Ambient
Aigua regenerada per a un sanejament sostenible
Aigües de Barcelona aposta per un sanejament resilient i eficient gràcies a solucions circulars com l’aigua regenerada
Les ecofactories són plantes energèticament autosuficients capaces de transformar els residus en productes útils per a diversos usos. /
Avui dia 19 de novembre és el Dia Mundial del Sanejament, una jornada que reivindica la necessitat d’un accés universal a l’aigua potable i a lavabos segurs. Aquesta fita, tot i que figura entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de 2030, és encara lluny d’assolir-se, ja que 3.500 milions de persones continuen sense disposar de serveis de sanejament. Un dret fonamental amenaçat pels conflictes, el canvi climàtic, els desastres i la falta de gestió. És ineludible apostar per mesures que protegeixin el seu accés global, de la mateixa manera que, entre els que ja en disposen, s’ha d’adoptar un compromís que faci la seva gestió més sostenible.
A més a més d’un pilar fonamental per garantir la salut pública, el sanejament es converteix també en un factor crucial en la lluita contra l’emergència climàtica. La gestió de les aigües residuals contribueix a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle que s’alliberen amb l’acumulació de residus sense tractament, i una infraestructura resilient de sanejament ajuda a prevenir la contaminació dels recursos, crucial en un cas d’escassetat hídrica com la que actualment travessa Catalunya i gran part de la conca mediterrània.
Anticipació davant desastres naturals
El recent episodi de la DANA, que ha implicat pluges torrencials, inundacions sobtades, desbordaments de rius i tornados; s’ha convertit en el més destructiu del segle XXI a Espanya, i ens envia un missatge clar: el canvi climàtic és ja una realitat i cal prendre mesures per mitigar-lo.
En aquest sentit, Aigües de Barcelona ja treballa en projectes amb què anticipar-se a l’impacte de fenòmens naturals extrems. En l’àmbit del sanejament, la companyia està desplegant, per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Pla integral de gestió dels sistemes de sanejament de Gavà-Viladecans, que permetrà planificar les infraestructures per millorar el seu funcionament i reduir l’impacte de possibles desbordaments. A més, la companyia s’encarrega de la gestió de diversos dipòsits pluvials, situats a Badalona, l’Hospitalet, Sant Joan Despí i Gavà. Aquestes instal·lacions contribueixen a retenir les aigües quan plou i minimitzar el seu impacte en la via pública. I, en relació amb el manteniment del clavegueram municipal, aposta per la innovació tecnològica amb sistemes de gestió avançada que inspeccionen l’estat de neteja dels col·lectors, embornals i estacions de bombatge, que redueix el risc d’obstrucció i facilita el manteniment de la xarxa.
La companyia compta amb sistemes de gestió avançada per al manteniment del clavegueram municipal. /
Solucions efectives i sostenibles
Fidel al seu compromís amb el medi ambient, Aigües de Barcelona continua implementant solucions circulars i sostenibles per satisfer la demanda hídrica i assegurar una gestió resilient i eficaç del sanejament i la depuració de les aigües residuals de l’àrea metropolitana de Barcelona.
L’empresa està transformant les depuradores tradicionals en ecofactories, fàbriques energèticament autosuficients capaces de transformar els residus que arriben a les plantes en productes útils per a l’agricultura, la construcció o la mobilitat. Gràcies a aquest sistema, la totalitat dels llots que es van generar a les depuradores el 2023 es va reutilitzar per produir compost, fertilitzant o biogàs.
Notícies relacionadesGairebé el 100% de l’energia que consumeix Aigües de Barcelona té origen renovable i, només l’any passat, la companyia va generar més de 8,9 milions de kWh d’energia tèrmica i més de 9,6 milions de kWh d’energia elèctrica; l’equivalent a 55 dies de consum de les estacions del Baix Llobregat, Gavà-Viladecans i Sant Feliu juntes.
La companyia aposta per recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada, aigua depurada que se sotmet a un tractament addicional per fer-la apta per a usos urbans, industrials o agrícoles. La regeneració redueix la dependència de la pluja, de l’aigua superficial i de la subterrània. Minimitza la petjada hídrica, ja que per produir-la no s’extreu recurs hídric del medi. I el seu cost energètic és molt inferior al de la dessalinització, cosa que es tradueix en una menor petjada de carboni. El 2023, Aigües de Barcelona va regenerar 57,9 hectòmetres cúbics d’aigua residual depurada, el consum anual d’un milió i mig de persones.
Col·laboració publicoprivada
Aigües de Barcelona reforça la seva col·laboració amb administracions i actors implicats en la gestió de l’aigua de l’entorn metropolità. Per això està finalitzant el pla director metropolità d’aigua regenerada, per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i executa un pla d’inversions per aprofitar tots els recursos hídrics disponibles, reforçar noves fonts de recurs, com l’aigua regenerada, i augmentar la resiliència de les infraestructures del cicle integral de l’aigua. A més a més, aposta per consolidar la sostenibilitat de grans esdeveniments de Barcelona, com les carreres esportives, els festivals i competicions emblemàtiques com la Copa Amèrica.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034