Niubó anuncia un pla de "digitalització responsable"
Educació crearà un grup d’experts per elaborar un document de recomanacions sobre l’ús de les pantalles en els centres.
El Departament d’Educació i Formació Professional treballa en un Pla de Digitalització Responsable per al 2025. Així ho explica la consellera Esther Niubó. Un pla per a la redacció del qual, detalla des de fa ja més de 100 dies la responsable de la conselleria, crearan un grup d’experts transversal, en què, a més de professionals del món de l’educació, hi haurà representats altres perfils, de psicopedagogs a psiquiatres.
A partir de les conclusions d’aquest grup de treball, es redactaran dos documents: un amb recomanacions i instruccions clares per als centres educatius catalans sobre l’ús de pantalles en totes les etapes educatives –que recollirà exemples de bones pràctiques–; i una guia per a famílies "per reforçar el vincle entre escola i família" i mirar de remar en la mateixa direcció. Segons explica la consellera, la intenció d’Educació és que els dos documentse estiguin preparats i disponibles per a tota la comunitat educativa a finals d’aquest curs per poder aplicar-los a l’inici del curs 2025-2026.
Niubó defensa que l’estratègia digital de l’anterior Govern des de la pandèmia, el repartiment universal, un dispositiu per alumne, d’ordinadors de cinquè de primària a quart d’ESO, va suposar un impuls i va ser positiu per acabar amb la bretxa d’accés als dispositius, "però a partir d’aquí cal revisar l’estratègia". "Que tot l’alumnat disposi d’un ordinador no vol dir que l’hagin de tenir davant tot el dia. Tot requereix una revisió, veure quin és l’estat de les coses per saber quina direcció prendre; el repte ara és l’impuls d’un pla de digitalització responsable, amb un criteri pedagògic", apunta Niubó, que remarca que el consell d’experts treballarà tant les potencialitats com els riscos.
"Fa molts anys que l’escola catalana treballa la gamificació de molts continguts, però no hi ha hagut una avaluació; és el moment de fer-la", defensa la consellera, que remarca que el document posarà èmfasi a compartir les bones pràctiques que s’estan portant a terme en molts centres educatius catalans.
El paper de la inspecció
Notícies relacionadesQuant a com faran la fotografia per saber quin és l’ús actual de les pantalles en els centres, la consellera respon que "aquí la inspecció juga un paper important". "També hi ha una macroenquesta en marxa, amb el Departament de Salut", prossegueix la consellera. Un procés que va en paral·lel al treball que s’està fent amb l’OCDE per millorar el sistema educatiu en general.
A diferència de PISA; l’alumnat català de 2n d’ESO aprova amb bona nota en competència digital, segons revela l’Estudi Internacional sobre Competència Digital (ICILS), en el qual Espanya ha participat per primera vegada amb 508 escolars d’11.700 centres educatius i els resultats del qual es van fer públics la setmana passada. Catalunya, amb 518 punts, és el territori amb millor qualificació de l’Estat (23 punts més que la mitjana espanyola) en aquestes destreses.
- Jordi Martí Galbis: "No em descarto en absolut com a candidat de Junts el 2027"
- ACTUALITAT BLAUGRANA Arran assalta la casa de Gerard Piqué de la Cerdanya: "Fora pijos"
- El turisme de més de 55 anys creix a BCN i arriba ja al 8,1%
- Niubó anuncia un pla de "digitalització responsable"
- Apunt Serrat no tenia raó
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Barcelona, protagonista Flax & Kale impulsa el seu negoci flexiterià
- TELEVISIÓ I MAS De res, Twitter
- Un pilot de llegenda "El treball guanya el talent"
- FUTBOL Un cirurgià suec acaba per fi amb el dolor de Christensen