Taxes contra la crisi climàtica
No hi ha dubte sobre que el món necessita invertir més i més capital per lluitar contra l’escalfament global. Per això, són cada vegada més les veus que apel·len a la recerca d’alternatives com, per exemple, la creació d’un impost a l’aviació, al transport marítim o a les grans fortunes.
El consens és unànime. El món necessita invertir més i més fons contra la crisi climàtica, ja sigui per descarbonitzar les economies i tallar l’aixeta als gasos amb efecte hivernacle o per adaptar les ciutats i ecosistemes davant l’impacte dels extrems climàtics. Aquest és el mandat a què s’enfronta ara mateix la cimera del clima de Bakú (COP29), en la qual els negociadors estan intentant tancar l’acord més ambiciós fins a la data en finançament climàtic.
En totes les discussions, la premissa és la mateixa. I és que els fons públics, per si sols, no són suficients per abordar el problema. Per això, són cada vegada més les veus que apel·len a la recerca d’"alternatives" com, per exemple, la creació d’un impost a l’aviació, al transport marítim o a les grans fortunes del globus. ¿Però quant sumaria això a la lluita climàtica?
Hi ha desenes d’informes que han intentat abordar aquesta qüestió i els seus resultats varien en funció de la lletra petita. Una recent anàlisi sobre aquests "impostos solidaris" per a l’acció climàtica (Global Solidarity Levies Task Force) calcula que un impost del 2% a les fortunes més grans del globus, que englobaria uns 3.000 milmilionaris, sumaria almenys 250.000 milions de dòlars a l’any, l’equivalent a un quart dels fons a què s’aspira amb el nou objectiu global de finançament climàtic.
Mobilitzar "bilions"
Si aquest impost del 2% també s’estengués a les persones amb un patrimoni superior als 100 milions, en total s’estima que es podrien recaptar fins a 150 milions de dòlars més per finançar l’acció climàtica al món.
En la declaració emesa ahir, el G20 es va mostrar favorable a crear un impost a les grans fortunes per finançar la lluita climàtica, així com a mobilitzar "bilions" per a la causa. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va recordar que "els milmilionaris més rics emeten més carboni en una hora i mitja que una persona mitjana en tota la seva vida". En el seu discurs des de Bakú, el president Pedro Sánchez també va apel·lar a "mobilitzar les grans fortunes" en la lluita climàtica i a aplicar el principi de "qui contamina, paga". Als passadissos de la cimera, activistes i entitats ecologistes en apunten la mateixa direcció.
Notícies relacionadesEntre les propostes sobre la taula també guanya pes crear un impost per a sectors especialment contaminants com l’aviació o el transport marítim, que sumen aproximadament un 3% de les emissions globals cada un. I augmenten les veus que recolzen la creació d’impostos a l’extracció de combustibles fòssils, les substàncies que estan accelerant l’augment global de les temperatures i el caos climàtic. Això significaria recaptar centenars de milions de dòlars a l’any.
També s’estudien impostos a les criptomonedes o sobre la producció dels polímers amb què es fabrica el plàstic.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034