Crescudes provocades aporten sediments al delta de l’Ebre
Després d’organitzar avingudes artificials al Cinca i la Noguera Pallaresa, la Confederació Hidrogràfica repetirà l’operació al Baix Ebre.

Els temporals de les últimes setmanes van tornar a evidenciar la fragilitat del delta de l’Ebre. Un dels problemes endèmics del Delta és la falta de sediments. Des que es van construir els embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix, els llims, sorres i restes vegetals que havien de continuar enfortint la formació deltaica van deixar d’arribar a la desembocadura i van quedar emmagatzemats als pantans (sobretot en els dos primers).
Per intentar remeiar la situació, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), juntament amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va dissenyar una estratègia de mobilització de sediments que serà lenta i que no arreglarà les coses d’un any per a altre. El pla inclou diverses accions, però una de les més destacades consisteix a provocar crescudes a l’Ebre per arrossegar certs sediments i mirar de fer-los arribar fins a la desembocadura.
Aquesta setmana, aprofitant que les pluges han omplert els embassaments, s’ha aprofitat per desencadenar aquestes avingudes artificials. Dimarts es va començar amb les crescudes de la Noguera Pallaresa i el Cinca. I avui s’augmentarà el cabal de l’Ebre en el sistema d’embassaments Mequinensa-Ribarroja-Flix. La idea és explotar les crescudes naturals perquè l’aigua arrossegui llot i remogui els macròfits, les algues que creixen de manera "desmesurada" en el Baix Ebre.
Renaturalització
"Mirem d’estudiar la millor manera per intentar que els sediments arribin al delta de l’Ebre", explica Rogelio Galván, de l’oficina de planificació de la CHE. "S’ha de destacar que aquestes crescudes tenen com a finalitat la renaturalització", afegeix.
És com si el riu creixés de manera natural, com passaria sense la presència dels pantans. Les maniobres es realitzen en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la companyia Endesa i diverses universitats, que piloten la part científica de l’estratègia de sediments. Els càlculs indiquen que als embassaments de Mequinensa i Riba-roja s’acumulen més de 180 hectòmetres cúbics de sediments.
Notícies relacionadesLa CHE admet que l’operació és complicada i que, per aquesta raó, els passos es fan de manera gradual. Durant la crescuda provocada que la CHE va organitzar a la primavera, s’estima que es van arrossegar unes 30.000 tones de sediments cap al riu. És una xifra baixa en relació amb la quantitat de llims i sorres encara encallats en les preses dels embassaments.
No obstant, des de la confederació valoren bé aquestes accions, que es repetiran sempre que la situació d’abundància als pantans ho permeti. Les solucions per al Delta també inclouen el trasllat de sediments des de la cua dels embassaments fins a la presa. La Generalitat i el Govern central estan d’acord en la necessitat de custodiar el litoral deltaic amb mesures a curt termini que frenin les conseqüències de la crisi climàtica i la falta de sediments agreujada durant dècades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump