Europa, en el blanc de les crítiques
Experts en diplomàcia climàtica i ecologistes reclamen als negociadors dels Vint-i-set, uns dels grans emissors històrics de gasos d’efecte hivernacle, que facin un pas endavant i presentin una contribució abundant al fons de finances contra l’escalfament global.
La cimera del clima de Bakú entra en la recta final amb tots els fronts oberts, les negociacions encallades en qüestions clau i un embolic geopolític cada vegada més gran. Ahir, en l’equador de la setmana decisiva d’aquesta trobada i a només dos dies perquè es produeixi el tancament oficial de les negociacions, la falta d’un consens sobre qui i com ha de mobilitzar els fons per a l’acció climàtica al món ho va bloquejar tot.
Analistes, experts en diplomàcia climàtica i col·lectius ecologistes es van mostrar especialment crítics amb el rol d’Europa en aquestes discussions ja que, fins ara, els Vint-i-set només han dit que aspiren a un acord financer "com més ambiciós millor", però encara no han proporcionat cap xifra sobre quants diners estan disposats a posar a sobre de la taula per a la causa climàtica.
"Europa, com un dels grans emissors històrics dels gasos d’efecte hivernacle, hauria d’estar liderant l’acció climàtica i no fer-se a un costat esperant que els altres actuïn", van criticar des de la Climate Action Network, una plataforma que agrupa més de 1.900 entitats ecologistes de tot el món i que des de fa més de 25 anys segueix en primera línia les negociacions de la cimera del clima. En una protesta que va ser organitzada ahir, l’entitat va criticar el discurs de la Unió Europea durant aquesta trobada ja que, segons denuncien els activistes, "en comptes de presentar xifres o unes propostes concretes, només estan proporcionant un silenci eixordador".
Segons va denunciar Emilia Runeberg, experta en finançament climàtic de la Climate Action Network Europe, "si de veritat Europa vol prendre la iniciativa, ha d’actuar al més aviat possible" i desencallar l’embolic de les negociacions. "El món està observant i el temps s’acaba", va afirmar Runenberg en una protesta organitzada ahir.
En aquesta mateixa línia es va posicionar Chiara Martinelli, directora d’aquesta entitat, que va argumentar que Europa no es pot limitar a demanar als altres països "més ambició" en la lluita climàtica sense abans haver donat exemple d’això.
L’arribada de Trump
Els negociadors europeus, per la seva banda, defensen la seva estratègia de negociació en aquesta cimera pel clima de Bakú. Sobretot en un moment en què, a diferència d’altres anys, l’arribada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units fa que Europa temi quedar-se sola en els grans compromisos climàtics mundials.
Fins ara, de fet, es calcula que els Vint-i-set han aportat prop d’un terç dels 100.000 milions de dòlars anuals mobilitzats per ajudar els països del sud global a fer front als estralls climàtics i, tot i que hi ha un compromís unànime per augmentar la seva contribució, temen assumir una càrrega massa gran gairebé en solitari. En una roda de premsa celebrada ahir, el comissari climàtic europeu, Wopke Hoekstra, va afirmar que els altres països també han de fer un pas endavant i "assumir la seva responsabilitat històrica" en aquesta crisi, que en realitat és d’abast global.
Tot apunta que els debats aniran a més en les pròximes hores. En aquest sentit, fonts pròximes a les negociacions afirmen que entre la mitjanit d’ahir a Bakú i ahir a la matinada podrien veure’s els primers esborranys sòlids dels quatre grans blocs de negociació de la cimera: finançament climàtic, mitigació, adaptació, i pèrdues i danys.
Analistes i observadors coincideixen a l’uníson que l’embús en el debat sobre els fons està bloquejant la resta de negociacions, ja que "fins que els països en vies de desenvolupament no sàpiguen de quants diners disposen, no presentaran cap proposta clara sobre com planegen descarbonitzar la seva economia o portar a terme qualsevol altre projecte climàtic", va assenyalar Ana Mulio Álvarez, de la plataforma E3G, durant una roda de premsa que va ser convocada ahir a Bakú.
Notícies relacionadesAra per ara, tot apunta que avui es publicaran els primers esborranys clau d’aquesta cimera. A continuació, els textos seran estudiats per part dels negociadors de cada país i, en algun moment, hauran de ser debatuts davant el plenari de les Nacions Unides.
Encara no està clar què passarà a partir de llavors, ja que tot depèn de l’avaluació que faci cada una de les parts del resultat obtingut. Sobre el paper, les discussions haurien de finalitzar aviat i la cimera hauria de clausurar-se divendres. Però en aquests moments, la imatge dels negociadors preparant-se per passar la nit a les sales de treball no presagia un final ni plàcid ni primerenc per a aquesta cimera de Bakú.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició