Jutjar la violència de gènere penalitza la promoció judicial

Un centenar de magistrats denuncien que la llei prima experts en altres matèries per accedir a altres jutjats o a les audiències provincials.

Jutjar la violència de gènere penalitza la promoció judicial
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ser jutge de violència de gènere penalitza a l’hora de promocionar en el si de la carrera i accedir a altres òrgans judicials, com les audiències provincials, segons denuncien un centenar de magistrats de tot Espanya que es dediquen a aquesta especialitat. Dues d’aquestes juristes han sol·licitat a la presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) una reunió urgent per tractar la discriminació que, segons diuen elles, pateixen aquests jutges en comparació amb altres especialitats, com la penal, en la qual s’investiga i se sentencien delictes, segons el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El nou projecte de llei de mesures en matèria d’eficiència de la justícia, aprovat la setmana passada al Congrés dels Diputats i que ara ha de passar pel Senat, no ha solucionat aquest problema, que s’arrossega des de fa anys, sinó que l’ha augmentat, denuncia aquest col·lectiu de jutges.

Els jutjats de violència domèstica i de gènere van entrar en funcionament el 2005. Són jutjats mixtos. En l’àmbit penal tenen competència, entre altres funcions, en la instrucció de processos que exigeixen responsabilitat per delictes comesos amb violència o intimidació contra la parella afectiva, els descendents propis o de la dona, els menors o les persones amb discapacitat que conviuen amb l’agressor. També dicten, entre altres funcions, ordres de protecció de la víctima si existeix un risc evident. En l’aspecte civil, tracten assumptes de família derivats de la causa penal si tenen a veure amb maternitat, nul·litat del matrimoni, separació o divorci, guarda i custodia dels fills menors, relacions paternofilials o demandes de pensió alimentàries.

És precisament aquesta competència mixta dels jutjats de violència de gènere la que penalitza els titulars al pretendre accedir a altres òrgans judicials, tant unipersonals com els tribunals de les audiències provincials, a l’afavorir els jutges de la jurisdicció penal, segons la llei orgànica del poder judicial (LOPJ). "Qualsevol titular de qualsevol dels òrgans indicats, tot i que mai hagi treballat en l’àmbit de la violència de gènere, té preferència per a aquestes places, per davant dels jutjats mixtos", entre els quals estan els de violència de gènere. Així ho exposa un correu electrònic remès per dos jutges el passat 13 de febrer del 2024.

Notícies relacionades

Promeses de l’anterior CGPJ

Segons aquestes magistrades, l’anterior CGPJ, renovat al juliol, els va transmetre que es convocarien les proves d’especialització i reformaria la LOPJ perquè es tingui en compte el servei prestat als jutjats de violència contra la dona. En altres àmbits, com en el contenciós administratiu (demandes contra l’Administració), el social (laboral) o menors, les places les ocupen els que han prestat almenys tres anys en aquestes especialitats. En canvi, els jutges de violència de gènere, incideix el document remès al CGPJ, no estan ni en l’àmbit civil, ni en el penal, sinó "en aquesta categoria indefinida dels mixtos". Per això, al seu entendre, "es fa imprescindible la reforma" de la LOPJ i així posar "fi a la injusta situació" que "suposa defenestrar" tota l’experiència acumulada als jutjats de violència de gènere.