L’ONU denuncia el negacionisme, l’assetjament a científics i l’ecopostureig

L’organisme llança una iniciativa global per protegir la "integritat de la informació" sobre el canvi climàtic davant l’amenaça creixent de les notícies falses.

L’ONU denuncia el negacionisme, l’assetjament a científics i l’ecopostureig

MAURO PIMENTEL / AFP

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El món és cada vegada més conscient dels perills de la crisi climàtica i, tot i així, sembla que les mesures que es necessiten per frenar l’avenç d’aquest fenomen avancen molt lentament. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va denunciar ahir en la cimera del clima de Bakú que en aquests moments hi ha tres grans frens en la lluita climàtica: el negacionisme, el greenwashing o ecopostureig i l’assetjament a científics i activistes que alcen la veu per conscienciar sobre l’avenç del caos climàtic al món. Guterres va reclamar lluitar contra aquests tres eixos de "desinformació" i va anunciar una iniciativa per protegir la "integritat de la informació" sobre el canvi climàtic davant l’amenaça de les notícies falses en auge.

El negacionisme ha guanyat pes en els últims anys, tant de la mà de partits i líders populistes d’extrema dreta, com Milei i Trump, com gràcies a l’impuls de les xarxes socials. Un recent informe de la Coalició d’Experts contra la Desinformació Climàtica (CAAD) denuncia que els algoritmes d’X (abans Twitter), Meta (Instagram i Facebook) o TikTok estan fomentant l’expansió d’aquests discursos negacionistes, especialment en moments de crisi com les inundacions de València.

L’ecopostureig, per la seva banda, es refereix a l’estratègia que utilitzen empreses i institucions per promocionar iniciatives aparentment més sostenibles mentre segueixen amb les seves pràctiques contaminants. Les Nacions Unides ho assenyala com una de les grans amenaces per als objectius climàtics, ja que desvia l’atenció de les accions realment necessàries per aconseguir un món més sostenible. Per combatre’l, l’ONU ha llançat una iniciativa per evitar que, per exemple, una firma de roba es defineixi com a sostenible per treure una línia de roba ecològica mentre el seu sistema de producció continua propiciant la desforestació.

Notícies relacionades

En els últims anys també s’ha detectat un preocupant auge de les campanyes d’assetjament cap als col·lectius que denuncien la gravetat de la crisi climàtica, ja siguin científics, activistes o periodistes. Un manifest recolzat per més de 40 entitats dedicades a l’ecologisme i la comunicació científica, com Greenpeace, la Fundació Renovables o el Col·legi de Periodistes, denuncia que hi ha comunicadors que estan rebent una allau d’odi, insults i fins i tot amenaces de mort cada vegada que parlen de canvi climàtic. Sobretot en el cas de les dones, que a més reben una càrrega desproporcionada de missatges violents.

Cada cop són més les veus que assenyalen el perill de la desinformació en la lluita climàtica. Per contrarestar-ho, les Nacions Unides, la Unesco i el Govern del Brasil han anunciat el llançament de la primera Iniciativa global per a la integritat de la informació sobre el canvi climàtic. Segons Audrey Azoulay, directora general de la Unesco, l’objectiu és recolzar el treball de periodistes i científics que investiguen i divulguen sobre canvi climàtic i evitar l’expansió de la desinformació a les xarxes socials. El programa comptarà amb institucions internacionals per arribar a tot el món.