Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental

Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental

Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns dos milions de persones es beneficiaran de la llei d’atenció pública a la salut bucodental de Catalunya, que el Parlament va aprovar el 2020, però que ha estat aturada fins ara. La Conselleria de Salut ha començat ja a implementar la norma a través de la creació d’un grup de treball conjunt amb els Comuns, «i ha complert així amb un dels acords d’investidura», va assenyalar el departament ahir en un comunicat. La salut bucodental és un dels àmbits en què més es reflecteixen les desigualtats socials.

Aquesta llei catalana contempla donar cobertura als menors d’edat, les dones gestants, persones amb determinats condicionants de salut (com, per exemple, càncer de boca), persones amb discapacitat intel·lectual superior al 33%, persones amb alguna discapacitat en les extremitats superiors (cosa que els impedeix mantenir la higiene de la boca) i persones en una situació econòmica vulnerable. «Ja havíem començat el desplegament per a les persones amb alguna discapacitat i ara comencem el desplegament per a persones en situació econòmica vulnerable, que serà progressiu en els pròxims anys», va assenyalar a aquest diari Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca a Salut.

Notícies relacionades

Fluoracions i endodòncies

La llei contempla, per a aquests col·lectius, les següents prestacions: fluoracions (l’aplicació de fluor sobre les dents a fi de prevenir càries), segellats, tartrectomies (neteges dentals profundes), fluorur diamino de plata (per prevenir les càries), obturacions de dents permanents (empastaments), endodòncies (intervencions per matar el nervi afectat) i ferulitzacions (la unió de dos o més peces dentals que pretén donar estabilitat i evitar la mobilitat de les dents). Segons va explicar Plaza, l’accés a aquests serveis es fa a través del centre d’atenció primària (CAP) de cada usuari.