Un piano de 1952 sota el fang

Una professora resident a Paiporta, un dels municipis més afectats per la dana, va haver de renunciar a aquesta joia musical, un Yamaha de mitja cua, després que estigués durant hores submergit sota l’aigua i el fang. El piano havia sobreviscut a l’anterior riuada de 1957.

Un piano de 1952 sota el fang
2
Es llegeix en minuts
JOSÉ MIGUEL VIGARA

En aquesta terrible tragèdia de la dana, que ha sacsejat desenes de pobles de la província de València i ha causat ja 219 víctimes mortals, els afectats no només han perdut els seus éssers estimats o béns materials molt costosos com ara cases, vehicles, maquinària, mobles o electrodomèstics. També hi ha persones que han sobreviscut a les inundacions però han perdut objectes i records que tenien gran valor sentimental.

És el cas d’Andrea Lerma, una música valenciana i professora, que fa classes de música i art a l’escola La Inmaculada de Paiporta. Ella va acabar la carrera de flauta i el grau mitjà de piano, de manera que utilitzava el seu Yamaha de 1952 de mitja cua per estudiar i treballar. "En realitat –comenta– aquest piano pertanyia a l’àvia del meu nòvio i quan va morir ens el vam quedar nosaltres", rememora. Casa seva s’ubica en un dels carrers més afectats per la riuada i és un casalot de poble de dues altures. "A la planta inferior teníem el meu estudi i la seu de l’empresa, de disseny gràfic i il·lustració, que compartim la meva parella i jo. Lògicament ho hem perdut tot: el piano, les meves flautes, vestits de falleres i de músics, i altres records de família", diu.

Efecte presa

La nit del 29 d’octubre, la barrancada va arrasar el poble de Paiporta i va inundar gran part de les cases dels veïns. "Al meu carrer –afegeix– es va produir a més un efecte presa ja que es van quedar amuntegats i encastats contra casa meva no menys de 50 cotxes. Vam estar tres dies sense poder sortir, fins que va venir un amic del meu pare amb la seva excavadora i va alliberar la sortida".

El piano, que ja va sobreviure a la riuada de 1957 perquè la família de la seva parella vivia llavors en un edifici del carrer de Colom, va quedar submergit durant tot el temps a la planta baixa. Els danys a l’instrument eren irreparables tot i que un amic tècnic el va testejar per restaurar-lo. "Però era impossible –diu resignada–, tenia 10 centímetres de fang sobre el teclat, a més dels bordons rovellats i la caixa de ressonància espatllada. A l’haver estat en remull, estava inflat i quarterat".

Notícies relacionades

En fi, amb l’ajuda d’uns amics de l’escola, van treure el piano de mitja cua al carrer i després els bombers el van deixar en una muntanya de residus que va ser transportada a un dels camps dels exteriors del poble on s’acumulen tones de runa i escombraries. "Durant el temps en què el piano va estar al carrer –assenyala la música–, mentre veïns i voluntaris netejaven, l’instrument es va convertir en una atracció per a tothom". El mateix va passar amb un valuós joc de partitures de sol major de Mozart que van quedar inservibles al ser destrossades per l’aigua i el fang que va escampar la dana.

Però la vida segueix. Després de desfer-se d’aquests objectes de gran valor sentimental, Andrea Lerma es prepara ara per tornar a les classes i el seu nòvio mira de reactivar l’activitat de l’empresa. Hi ha projectes per atendre.

Temes:

Música