Endesa, 80 anys d'història de l'electricitat
Des de la dècada dels anys 40, la companyia ha tingut per objectiu donar resposta a les necessitats de la societat
En un moment complicat de la història, Endesa va tenir clar que l'electricitat significa progrés
Des del seu naixement, Endesa ha evolucionat juntament amb les necessitats d’Espanya, electrificant i connectant el país en moments crucials de la seva història. Tot i que oficialment la seva fundació se situa a la dècada dels 40 a Ponferrada, els orígens de la companyia tenen arrels molt més profundes i estan entrellaçats amb la història energètica de Catalunya, on ja hi havia altres companyies elèctriques.
Central hidroeléctrica de Camarasa, Lleida. /
Però en aquells anys, la indústria elèctrica espanyola afrontava dos grans desafiaments, tal com explica Joan Carles Alayo, doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, especialista en la història de l’electricitat: «Els principals problemes de la indústria elèctrica als anys 40 són dos. Un, falta d’energia, i el segon, que diferents zones elèctriques d’Espanya estan desconnectades. En una zona nord, per exemple, hi ha prou energia i a la zona sud no, però com que no hi ha línies d’interconnexió és un problema. Llavors, l’Estat decideix crear una empresa nacional per donar energia».
Recorregut energètic històric
Així neix Endesa, no només com una empresa destinada a produir electricitat, sinó també com un vehicle de canvi social i econòmic. "Calia crear un sistema elèctric per avançar en la indústria des del país, i Endesa hi va ser des del primer moment", apunta Alayo.
L'elecció de Ponferrada, una regió rica en carbó, va ser estratègica: el carbó seria l'impuls necessari per construir un sistema elèctric robust i accessible, que arribés fins als racons més apartats.
Línia central hidroelèctrica de Capdella a Central Tèrmica de Sant Adrià. /
Endesa avança cap a les zero emissions el 2040
Amb el temps, Endesa ha ampliat el seu abast, mantenint aquell compromís de servei i expansió, però adaptant-se als reptes del present. Avui, l’empresa avança amb un objectiu clar: transformar-se cap a una energia descarbonitzada per al 2040, confiant en energies renovables i en una infraestructura moderna, capaç d’oferir energia neta i assequible a 10 milions de clients.
En aquesta travessia per la història de la companyia, el Fons Històric de la Fundació Endesa juga un paper fonamental, ja que testimonia com Endesa i les seves predecessores han estat protagonistes de grans canvis dins del sector energètic. El Fons compta amb més de 10.000 documents, 40.000 fotografies i nombrosos objectes, donant fe d’un recorregut que va des de les primeres centrals fins a les energies renovables.
«Recuperar i conservar el patrimoni històric acumulat és fonamental»
Responsable Fons Històric de la Fundació Endesa.
Antoni Mera n’és el principal responsable i ens explica que “en els darrers 150 anys, l’energia elèctrica s’ha posicionat com un actiu fonamental per al progrés de la nostra societat, i és per això que recuperar, conservar i difondre el patrimoni històric acumulat, des del naixement de les primeres i incipients companyies energètiques, resulta fonamental per entendre el progrés que les nostres comunitats han viscut en l’últim segle i mig d’història”. Segons Mera, el Fondo Histórico “no pretén altra cosa que posar en valor el llegat energètic de la companyia a través dels testimonis tecnològics, documentals, fotogràfics i videogràfics que van ser protagonistes del procés d’electrificació del país”.
Dínamo tipus Gramme: pionera a il·luminar els edificis públics de Manresa l'any 1886. /
Mera també explica quin és l’objecte més preuat, indicant que “és una dinamo tipus Gramme, que va iniciar el subministrament elèctric per a la il·luminació dels edificis públics de la ciutat de Manresa l’any 1886. És realment important perquè la il·luminació pública va ser un dels primers i principals usos de l’energia elèctrica. L’ús del gas com a font d’alimentació per als sistemes d’il·luminació pública era poc eficient i no massa segur. Per aquest motiu, les incipients empreses energètiques nascudes a partir de finals del segle XIX van focalitzar els seus esforços a subministrar fluït elèctric per a la il·luminació pública. Amb l’arribada del sistema elèctric d’il·luminació pública, els carrers i avingudes de les principals ciutats espanyoles es van il·luminar amb l’ajuda de làmpades d’arc voltaic i, posteriorment, de bombetes capaces de produir una il·luminació estable, eficient i segura”.
Mera també ha comentat un dels moments més emotius de la història del Fondo, protagonitzat per “la cessió de més de 20.000 cartes hidrogràfiques registrades per les estacions meteorològiques de les principals centrals hidroelèctriques del Pirineu lleidatà”, que contenen més de 70 anys de dades meteorològiques del Pirineu, de manera que el seu estudi permet ampliar els coneixements sobre la situació climàtica actual i futura d’una àrea clau.
Transformació del sector
En els seus 80 anys d’història, Endesa ha aconseguit fites significatives en diversos àmbits. D’una banda, ha tingut un paper fonamental en la creació de riquesa energètica relacionada amb el carbó i l’aigua, a través de centrals hidroelèctriques, especialment a Catalunya, en zones rurals necessitades de palanques de desenvolupament. Gràcies a aquesta tecnologia amortitzada, Endesa continua generant riquesa, ocupació i benestar en aquestes zones. A més, la companyia s’està transformant per assolir les zero emissions el 2040, moment en què serà totalment descarbonitzada, sense dependre de tecnologies ni combustibles contaminants, i orientada cap a una transició energètica justa basada en energies renovables.
Aerogeneradors del parc eòlic de Muniesa, a la província de Terol. Propietat d'EGPE, la filial de renovables d'Endesa. /
També destaca la creació d’una xarxa elèctrica sòlida per part d’Endesa. Una xarxa equipada amb la tecnologia més avançada en tot moment, orientada a proporcionar un servei de qualitat amb l’objectiu de permetre i incentivar l’electrificació de llars, empreses i administracions. Finalment, Endesa aposta per una estratègia comercial que reforci la relació de confiança amb el client, gràcies a la qual la companyia s’ha mantingut com una de les energètiques líders a Espanya, 25 anys després de la liberalització del mercat, a més de ser la segona elèctrica de Portugal.
Compromís amb l'energia més sostenible
Endesa, conscient de la importància cabdal de l’energia sostenible actualment, aposta per una transició energètica pragmàtica basada en l’evidència científica, segons la qual l’electrificació dels usos energètics, a partir de l’electricitat neta, és la via més eficient i sostenible per assolir la descarbonització de la nostra economia. Tot i que hi ha apostes en altres sectors energètics, cal recordar que l’electricitat continua sent el sector més competitiu, destinat a liderar el futur. En aquest sentit, és clau que el desenvolupament del sector permeti a les empreses aconseguir rendibilitat, alhora que els clients tinguin garantida la qualitat del subministrament i un preu competitiu. La planificació i la regulació de les estratègies s’han de fer tenint en compte aquesta dualitat, fomentant així l’electrificació.
Suport a l’esport, l’educació i la cultura
Notícies relacionadesCal recordar que l’origen d’Endesa es troba en la voluntat d’ajudar i reconstruir un país. L’objectiu no era simplement la creació d’una central elèctrica: en realitat, sempre s’ha buscat el creixement de la companyia mitjançant l’entrada en nous segments de negoci i en noves zones, primer a Espanya i després a escala mundial.
Presentació de la Lliga Endesa 2024-25 /
Actualment, com a part del grup Enel, el major grup energètic d’Europa, Endesa continua innovant i demostrant el seu compromís amb el creixement del país. Aquest aspecte queda palès amb l’efemèride que representa el 25è aniversari de la Fundació Endesa, que sempre ha estat un suport per a l’educació, la cultura i la ciència. Entre les iniciatives d’Endesa destaquen el seu suport al bàsquet espanyol, contribuint a situar-lo com a líder mundial, i la seva aliança amb la música, amb l’objectiu de fer els espectacles més respectuosos amb el medi ambient. En aquest sentit, Endesa és la companyia elèctrica amb menys emissions de la península Ibèrica, amb la clara convicció que el futur passa per ser sostenible.
80 anys creant futur /
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034