Creixement mitjà del 5,95%
L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
L’AMB preveu aprovar dimarts la nova tarifa, l’increment de la qual serà inferior per als dos primers trams domèstics de menys consum. La justificació de la crescuda és l’increment de l’IPC.
Els que gasten menys tindran una pujada del 2,9%; els que consumeixen més, del 6,72%
El preu de l’aigua tornarà a pujar el pròxim 2025 a Barcelona i les altres 22 ciutats de la seva àrea metropolitana que gestiona l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Concretament, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, l’AMB, l’administració supramunicipal que regula les tarifes a la capital i el seu entorn ultima un augment que serà aproximadament d’uns 2 euros de mitjana –en alguns casos serà menys– per rebut bimestral per llar. En termes relatius, de mitjana, el cost de l’aigua s’incrementarà en un 5,95% a l’àrea de Barcelona.
La previsió és que la variació s’aprovi inicialment al Consell Metropolità de l’AMB del 26 de novembre, després que la mesura hagi superat el tràmit previ de la Comissió Informativa de l’ens metropolità, governat per PSC –amb majoria absoluta–, Junts, Comuns i ERC.
L’efecte de la sequera
Tal com detalla l’informe tècnic que sustenta la pujada, al qual ha tingut accés aquest diari, Abemcia, la societat mixta integrada per Aigües de Barcelona (Agbar) (70%), Criteria (15%) i l’AMB (15%), reclamava un creixement en la tarifa del 6,32%. Després de revisar la sol·licitud, l’AMB ha optat per satisfer la demanda, però no totalment i amb diversos matisos. El més destacat és que en els dos primers trams de consum, és a dir, els que afecten els veïns que gasten menys aigua, l’augment serà del 2,9%, cosa que equival a un repunt equiparable al de l’increment de l’índex de preus de consum (IPC) i que suposarà aproximadament una crescuda d’un euro al mes. En canvi, per als que més aigua consumeixen, la pujada arribarà al 6,72%.
El 2024, el preu de l’aigua ja es va incrementar en un 11% aproximadament, després de més d’una dècada de congelació. Un rebut mitjà va passar de 42 euros a prop de 47. Ara, aquest rebut de 47 euros passarà a ser d’uns 48,5 o 49. És a dir, que la pujada és inferior a la que va operar per a aquest 2024, que va ser avalada amb els vots favorables del PSC, Junts, ERC i l’abstenció dels Comuns.
Però, ¿per què puja el cost del subministrament hídric? En el document tècnic de l’AMB, Abemcia esgrimeix diverses raons. En primer lloc, s’esmenta l’augment de l’IPC com a context ineludible. Però l’argument principal fa referència a les obres previstes per fer front a la sequera actual, que persisteix malgrat la millora dels embassaments, i a futurs períodes d’escassetat d’aigua.
Sobre aquests treballs per disposar de més aigua, Abemcia considera que, una vegada revisats els criteris d’amortització i cost financer, hi ha hagut certes modificacions a l’alça. Hi ha diferents exemples d’obres que el Govern veu prioritàries: l’ampliació de la potabilitzadora de Trinitat, que subministrarà uns 12 hectòmetres cúbics anuals extra; les millores als pous de Sant Joan Despí, i la potabilitzadora Estrella (a Sant Feliu de Llobregat). Totes aquestes infraestructures, operades per Agbar, són clau per garantir el subministrament metropolità. Part de les inversions tenen el suport de la Generalitat, però en altres casos ha sigut la companyia la que ha assumit certs costos.
El document de l’AMB, que inclou les despeses dels últims anys i les previsions del 2025 de manera detallada, també situa com a arguments el manteniment de les instal·lacions, la telectura de comptadors, els costos per ocupació de terra del port de Barcelona i el cofinançament del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua. El PERTEe es paga amb fons europeus, però l’empresa també assumeix una part d’aquest projecte estratègic. A més, també es detalla la contribució als objectius de desenvolupament sostenible (per als quals es reserven 3,6 milions d’euros, un milió més que l’any anterior).
Factura complexa
Cal recordar que la factura de l’aigua té sis components. Una part és el subministrament de l’aigua, que ja va créixer aquest any per l’augment de preu d’ATL –l’ens públic de proveïment Ter-Llobregat– i AMB. Però també hi ha el cànon que recapta l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest tribut havia de pujar, però com que el Parlament no va aprovar els pressupostos de Catalunya finalment l’increment no va entrar en vigor. A més, la factura també contempla l’IVA, la tarifa de clavegueram i dos tributs: la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) de l’AMB, que puja un 5% el 2025, i la taxa de recollida de residus que aprova cada ajuntament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista