Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"

La productora audiovisual Patricia Franquesa revela la coacció que va patir

Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un home, encara avui desconegut, va aconseguir unes fotos íntimes de Patricia Franquesa i es va dedicar a enviar-les a tot el seu entorn perquè ella es va negar a pagar-li perquè no ho fes. Aquesta productora audiovisual, no obstant, va aconseguir girar les tornades de la violència masclista digital i revelar-se contra el seu agressor, fet que està contribuint que moltes dones també perdin la por. ¿Com? Franquesa ha filmat un documental que narra tota la seva història Diari de la meva sextorsió. "És molt bèstia, però quan vaig perdre la por i la vergonya va ser quan el vaig desactivar, el vaig rebentar i em va deixar en pau", diu.

Tot va començar dimarts 14 de maig del 2019, en un viatge de feina a Madrid. "La indústria m’havia seleccionat per la primera pel·li que estava produint", explica Franquesa. "Jo era la dona més jove i volia que tot allò sortís bé". Però al bar El Brillante, a Atocha, li van robar l’ordinador. "Va ser horrible perquè vaig arribar tard, vaig haver de posar la denúncia del robatori... El que encara no sabia era tot el que vindria després", segueix Franquesa.

Imatges íntimes

Tres mesos després, a l’agost, un amic hi va contactar per avisar-la que li havien arribat imatges seves molt íntimes. "I en aquell moment vaig recordar un correu electrònic que havia rebut setmanes enrere i que jo vaig pensar que era spam", explica. En concret, era un mail anònim en el qual algú li advertia que hi havia piratejat el seu ordinador i que havia trobat fotos que ella no voldria mostrar a ningú. "Em va dir que tenia una llista de tots els meus contactes i que, si no li enviava 2.400 euros en bitcoins, les veuria tothom". En aquell moment va ser quan es va adonar que l’estaven extorsionant amb fotos de contingut sexual emmagatzemades al seu ordinador.

"Tens el primer minut de vergonya, de preguntar-te si cal explicar-ho o amagar-te", segueix. Però al final va optar per explicar-ho i denunciar. Parla de forma crítica de la seva experiència amb els Mossos. Comentaris paternalistes i de culpabilització que evidencien falta d’especialització. De fet, encara avui no s’ha trobat l’extorsionador, si bé sí que s’ha sentenciat l’autor del robatori del portàtil.

Notícies relacionades

Després de la denúncia, el hacker va seguir amb l’extorsió. Va avisar, i després va realitzar un enviament massiu de les fotos a 300 contactes de Franquesa a través d’un correu electrònic. També va enviar un missatge a tots els seus contactes de LinkedIn oferint una ocupació. "Però quan clicaves a l’enllaç sortien, de nou, les meves fotos íntimes. Allò era com una violació massiva 24 hores. Non stop. En qualsevol moment algú estava davant del meu cony", segueix Franquesa. I després va tornar, amb un altre mail.

"Al final em vaig desbordar perquè pensava: Això no acabarà mai. Vaig decidir publicar-ho jo a les meves xarxes". Va pujar a Instagram i a Facebook un post amb les seves fotos avisant del que li estava passant, amb el missatge que, si rebien el correu, s’ho fessin arribar per obtenir encara més proves. A partir de llavors, no en va tornar a saber més d’ell. "Quan vaig deixar de tenir por es va acabar. És una cosa molt psicològica. I per detenir aquest abús de poder cal canviar les regles", diu.