La violència sexual es rabeja amb les més joves

Gairebé la meitat de les víctimes són nenes o adolescents (un 44,5%) i arriben al 75% si es tenen en compte les de menys de 30 anys.

La violència sexual es rabeja amb les més joves
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les denúncies de violència sexual contra menors han crescut un 200% en els 10 últims anys. Gairebé la meitat de les víctimes de delictes sexuals són nenes o adolescents (un 44,5%) i arriben al 75% si es tenen en compte les de menys de 30 anys. També han augmentat els agressors joves de menys de 30 anys, que constitueixen gairebé el 40% dels detinguts, tot i que l’altre 60% són d’altres generacions. És a dir, hi ha violadors de totes les edats però la immensa majoria de les víctimes són joves, sobretot nenes.

De fet, fins i tot el cas Errejón, que ha desencadenat una nova allau de denúncies de violència sexual a les xarxes, posa de manifest la joventut de les afectades. En un primer moment, la dimissió del que fora portaveu de Sumar al Congrés va destapar nous relats de comportaments masclistes i violents d’altres polítics d’esquerra o d’homes en les esferes de poder contra dones adultes. Però el perfil d’Instagram de Cristina Fallarás, on es van publicar les denúncies que van desencadenar la dimissió d’Errejón, permet entreveure l’enorme dimensió del fenomen dels mal anomenats abusos sexuals contra la infància.

"Tenia cinc anys, vaig anar a una festa d’una veïna, el seu pare em va tancar quan passàvem totes les nenes pel passadís. Em vaig quedar immòbil i a les fosques. Em va tapar els ulls amb el seu mocador. Em va obligar a llepar-lo dient que era un caramel. Jo em vaig paralitzar i no entenia res. Quan va obrir la porta, vaig sortir corrents a explicar-ho als meus pares, que per cert mai van fer res". És una de les desenes de denúncies que Fallarás ha publicat en el seu perfil aquesta setmana.

La periodista explica a EL PERIÓDICO que quan va decidir oferir el seu perfil com a canal de denúncia anònima "va explotar pel broc gros la violència sexual en la infància", fins al punt que els relats d’agressions a nenes constitueixen entorn del 70% dels missatges que rep. Tot i així, precisa, després del cas Errejón "té milers de missatges sense llegir". De fet, admet, el percentatge no procedeix d’una anàlisi exhaustiva de les dades, sinó de la seva "percepció". Després del #MeToo i la primera sentència contra La manada, Fallarás va promoure el hashtag #Cuéntalo, que també va destapar milers de denúncies, però com que no eren anònimes –sinó que es feien des dels comptes de les afectades o els testimonis– no van sortir a la llum tants episodis d’agressions en la infància.

"Agressió continuada"

Notícies relacionades

Però ara, sense revelar la identitat, s’han "multiplicat" degut al fet, segons l’opinió de la periodista, que no s’ha de revelar la família que l’ha patit i així no converteixes, per exemple, "la teva mare o la teva àvia en la dona o mare" d’un violador. "La violència sexual hem d’assumir que comença en la infància" i és una "agressió continuada", afegeix.

De fet, hi ha un patró que es repeteix, d’agressors que ataquen nenes, amb qui busquen complicitat, les convencen que els estan premiant amb una relació secreta i, a poc a poc, van apujant el nivell d’agressions, que duren anys si la nena no ho revela o s’hi resisteix. Segons les trucades rebudes al telèfon d’ajuda d’ANAR (900.202.010), on les agressions sexuals detectades han augmentat un 55% en els últims cinc anys, la mitjana d’edat de les víctimes és de 12,5 anys. També pateixen aquesta violència nens –el 20%–, però el 94% dels agressors són homes, per la qual cosa "la causa determinant és el masclisme", afirma amb rotunditat Miguel Lorente, exdelegat del Govern contra la violència de gènere.