El fiscal demana 10 anys per al clan Jodorovich per blanqueig

Els negocis investigats van des de l’elaboració d’olis derivats del cànnabis fins a un restaurant d’homenatge a Camarón.

El fiscal demana 10 anys per al clan Jodorovich per blanqueig
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Compra de vehicles i immobles, la construcció d’una màquina per extreure oli de cànnabis, explotació de bars en camps de futbol de barri i participar en un restaurant dedicat al cantaor Camarón de la Isla. Aquests són els negocis que, segons la fiscalia, van utilitzar membres del clan Montero Jodorovich, família que la policia vincula històricament amb el tràfic de drogues, per presumptament blanquejar diners. L’acusació pública reclama per a tres membres d’aquesta família i cinc col·laboradors, entre ells dos excònsols honoraris de països estrangers a Barcelona, penes que oscil·len entre els tres anys i mig i els 10 anys de presó, segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El presumpte líder de la trama és Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), que, segons la fiscalia, va proporcionar "ingents quantitats de diners en metàl·lic fruit de la negociació i venda de cocaïna al territori en què la banda havia estat operant", la Zona Franca de Barcelona. Per això per a ell recau la petició de condemna més gran: 10 anys de presó i multes de més d’1,8 milions d’euros per blanqueig de capitals, falsedat documental i tinença d’armes prohibides (se li va trobar en un registre una pistola). Els Mossos calculen que es van rentar 1,2 milions d’euros.

En la trama apareixen dos membres més de la família Montero Jodorovich, A. M. J. i M. M. J., que s’enfronten cada un a quatre anys de presó i multa, així com dues persones que han sigut cònsols honoraris a Barcelona: J. L. L. F., per a qui es demanen cinc anys i una multa d’1,1 milions, i J. M. C., per a qui se sol·liciten tres anys i mig i 560.000 euros de multa.

Notícies relacionades

La resta d’imputats són suposats col·laboradors que van intermediar o van participar en les operacions investigades. La fiscalia afirma que Simón Montero i els altres acusats van acordar "dissimular l’origen criminal de tan abundants beneficis" en metàl·lic. Un d’aquests negocis, en el qual va col·laborar l’excònsol J. L. L. F, va ser, incideix l’acusació, "un projecte empresarial colossal relacionat amb la producció a gran escala de llavors de Cannabis sativa i derivats del cànem per a finalitats industrials o farmacèutiques" (no s’ha acreditat que es pretengués produir marihuana). La idea, segons la fiscalia, era òptima per a "el camuflament del veritable origen del cabal familiar i del protagonisme absolut" de Simón Montero, "que podia obtenir abundants beneficis a través de les vendes a terceres empreses del producte de les seves factories".

L’acusació remarca que J. L. L. F. va proporcionar a Simón Montero els seus contactes a Mali, país que representava a Barcelona, alhora que li va cedir "el control de les empreses" que ell aparentment havia constituït. En aquest projecte van participar, segons la fiscalia, dos imputats més: un expert en la manipulació i l’extracció de productes relacionats amb la marihuana i les plantacions indoor i un resident al país africà, que va actuar com a "intermediari" amb entitats i bancs de Mali. La fiscalia també relata altres operacions per suposadament blanquejar diners. En una d’aquestes està implicat el que era cònsol d’Albània i empresari, J. M. C.