Sis milions de nens expulsats de TikTok

La companyia, propietat del gegant xinès ByteDance, elimina cada mes comptes arreu del món sospitosos de ser operats per menors de 13 anys, que és el mínim d’edat permès a la popular plataforma de vídeo.

Cartell de TikTok en una fira a la Xina, el 2019. | REUTERS

Cartell de TikTok en una fira a la Xina, el 2019. | REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En teoria, TikTok només està disponible per als usuaris a partir dels 13 anys d’edat. No obstant, molts nens i nenes per sota d’aquesta franja menteixen per poder accedir a la popular plataforma de vídeo. Aquest artifici ha obligat la companyia, propietat del gegant xinès ByteDance, a prendre mesures: cada mes elimina sis milions de comptes arreu del món sospitosos de ser operats per menors, un ritme i volum de supressió que en només quatre mesos superaria la base d’usuaris que té a Espanya, de 20 milions.

La pressió creix sobre TikTok. El 19 de febrer passat, la Comissió Europea va obrir un procediment formal contra l’aplicació per investigar si infringeix la llei de Serveis Digitals en àmbits relacionats, entre d’altres, a la protecció dels més petits i a la mitigació dels "efectes negatius" potencialment causats pel seu algoritme com les "addiccions de conducta". Dos mesos després, les amenaces de Brussel·les van obligar la companyia a suspendre TikTok Lite, que permetia als usuaris cobrar per veure o publicar vídeos.

La necessitat de complir aquesta regulació ha portat TikTok a accelerar l’adopció de mesures que garanteixin la seguretat dels usuaris més joves. Amb 175 milions d’usuaris cada mes, la Unió Europea és el segon mercat mundial més important per a la plataforma, únicament per darrere dels Estats Units. "Guanyar-se la confiança costa cert temps", confessa Christine Grahn, directora de Relacions Governamentals i Polítiques Públiques de TikTok a Europa, en una trobada amb EL PERIÓDICO a Dublín, on la companyia té la seva seu europea.

Fa mesos que TikTok adopta mesures de protecció amb què busca calmar els reguladors. Així, la plataforma prohibeix que els usuaris de menys de 18 anys puguin aplicar determinats filtres de bellesa que alteren la seva aparença física, com els que modelen els pòmuls o amplifiquen els ulls, ja que es considera que poden contribuir al deteriorament de la seva salut mental. A partir d’ara, els vídeos també inclouen una pestanya en què s’informa els usuaris de quin efecte s’ha aplicat en cada cas.

Aquesta mesura se suma a altres d’aplicades des de ja fa anys. És el cas de la preconfiguració privada dels comptes de menors d’edat, la funció que permet connectar els comptes de pares i fills per a així garantir la seva supervisió o que aquells que tenen 16 anys o menys no puguin rebre missatges directes per evitar casos d’assetjament online. "Apostem per la seguretat per disseny perquè l’experiència dels menors sigui més restrictiva que per als adults", explica Nikki Soo, directora de polítiques públiques de seguretat i benestar de TikTok a Europa. Per crear-se un compte a TikTok, els usuaris han de posar la data de naixement. Tot i que molts menors de 13 anys enganyen aquest sistema, la companyia assegura que en verifica l’edat perquè no accedeixin a continguts tòxics i que se serveix d’"una tecnologia" no especificada per localitzar i eliminar comptes aparentment legítims darrere dels quals hi podria haver aquests menors. Però la Comissió Europea considera que aquestes eines "poden no ser raonables, proporcionades i eficaces".

Mecanismes de verificació

Notícies relacionades

Aquesta problemàtica fa que cada cop més veus demanin introduir mecanismes de verificació d’edat dels usuaris a internet. Ho proposa el Govern d’Espanya i també Meta. Dilluns passat, el gegant tecnològic que té Facebook i Instagram va plantejar a Brussel·les impulsar una normativa harmonitzada perquè siguin les botigues d’apps les que detectin l’edat dels usuaris i avisin els pares per aprovar qualsevol descàrrega.

¿I TikTok? "Estem estudiant diverses fórmules, però falten molts detalls tècnics perquè puguem decantar-nos per una opció", assegura Chloe Setter, la seva responsable de polítiques públiques de seguretat infantil a Europa. La pilota ara és a la teulada dels reguladors.