València haurà de derruir o canviar per barracons 13 centres escolars
Quasi 11.000 estudiants de 22 escoles i instituts continuen sense poder anar a classe un mes després de la dana. Sols a Paiporta hi ha més de 4.000 escolars sense escola i sense solució a curt termini.
Quasi 11.000 estudiants de 22 centres educatius continuen sense poder anar a classe gairebé un mes després de la riuada, segons dades de la Conselleria d’Educació. Hi ha 13 centres que no podran obrir en els pròxims mesos, afectada la seva estructura. En alguns s’instal·laran barracons, i d’altres fins i tot hauran de construir-se de nou. Sí que han tornat a classe gairebé 37.000 estudiants i han obert o s’han ressituat 93 centres educatius.
En total, la riuada va afectar 115 escoles i instituts (malgrat que la conselleria en va revisar en un primer moment 92). D’aquests, la majoria han aguantat, però hi ha milers d’estudiants ressituats en escoles d’acollida. Els centres que presenten problemes de més calat i que probablement hauran de tornar a ser reconstruïts són 13. Es tracta de l’Escola d’Infantil de primer cicle La Font de la Rosa (Aldaia), el Ceip Orba d’Alfafar, el Ceip Carme Miquel d’Algemesí, el Ceip Vicente Blasco Ibáñez d’Alginet, l’IES María Carbonell i Sánchez de Benetússer, el Ceip Blasco Ibáñez de Beniparrell (ubicat a la pista de Silla), el Centre Integrat de Formació Professional Catarroja, l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja, el Conservatori de Catarroja, el Ceip Lluís Vives de Massanassa (on es va produir l’accident mortal d’un treballador), el Conservatori Professional de Música d’Utiel, l’IES Alameda d’Utiel i el Ceip L’ Horta de Paiporta. Aquestes xifres, no obstant, van variant dia a dia, mentre els treballs de conselleria avancen.
Tornada esglaonada
Després de la catàstrofe, Educació va organitzar una tornada a les aules de manera esglaonada, en funció de l’afectació de cada centre escolar. Així, els primers centres van reobrir les portes l’11 de novembre; una altra tanda, el 18; i una altra, el 25.
Entre els centres que no han obert, hi ha casuístiques de tot tipus. La pitjor zona continua sent Paiporta, on cap dels seus set centres escolars ha obert i només un (el Ceip L’Horta) ha sigut valorat pels tècnics. El resultat de la inspecció és que el centre necessita obres de reconstrucció i per tant no podrà reobrir en un temps. Només en aquesta localitat hi ha 4.000 estudiants sense classe.
La resta de centres esperen la visita d’inspecció educativa un mes després, per valorar si s’hi pot tornar a obrir les portes o si és necessari implantar-hi barracons o ressituar l’alumnat perquè el centre no és segur.
Notícies relacionadesLes reubicacions en escoles d’acollida han funcionat bé majoritàriament. El més freqüent és que es traslladin a centres de la seva mateixa localitat; com l’IES Alameda d’Utiel al CEIP Canónigo Muñoz i l’IES Miguel Ballesteros del mateix municipi. Però també hi ha hagut casos en els quals les famílies hi han oposat resistència, com l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja.
El pla era portar els joves a un centre de Picassent i que fessin classe a la tarda, a la qual cosa els pares es van negar perquè trastocava totes les extraescolars i la conciliació laboral de les famílies. La segona opció era també la instal·lació de barracons, cosa que implicava que part dels joves es formessin a la tarda, i també s’hi van negar. Les famílies continuen sense anar a l’escola fins que Educació no hi trobi una solució.
- METRO Territori desencalla la construcció de dues estacions de l’L9
- Judici per violació a Avinyó La fiscalia demana 20 anys per a Dominique Pelicot, la màxima pena possible
- El pla de barris del Govern oferirà als municipis inversions d’entre 3 i 25 milions
- BBVA, disposat a aprofundir en els seus compromisos sobre el crèdit a pimes
- El PSOE es resigna que Lobato vagi al congrés i ajorna la «guerra» interna