Així intervenen les noves tecnologies en la psiquiatria: un algoritme ja permet predir el risc de suïcidi
El passat 21 de novembre es va celebrar la jornada ‘Innovation Days’ de Clariane a Barcelona
L'esdeveniment va reunir experts de diferents països per a reflexionar sobre la innovació en el sector i compartir sinergies
Clariane reunió en Barcelona a expertos en psiquiatría para reflexionar sobre la innovación en el sector de la psiquiatría /
La psiquiatria enfronta reptes importants des de fa uns anys. El més important és el creixement sostingut dels trastorns de salut mental, sobretot des de la pandèmia. L'informe anual del Sistema Nacional de Salut va revelar que el 34% de la població espanyola pateix algun trastorn, sent l'ansietat el que afecta de forma més extensa. En aquest context, la innovació s'ha convertit en un element important per a fer front als reptes que encara el sector.
“La salut mental es troba en la cruïlla entre la ment individual, el context social i la cultura. Aquests tres elements són, per naturalesa, canviants, la qual cosa ens obliga constantment a repensar els tractaments, a no fer més del mateix”, apunta Antoni Grau, director clínic de Clariane España i Ita Salut Mental.
El passat 21 de novembre, el grup va celebrar la segona edició de ‘l’Innovation Days’ organitzat per Clariane a la ciutat comtal, un esdeveniment que va reunir experts per a abordar precisament aquests desafiaments. “L'objectiu d'aquest esdeveniment és reunir els equips mèdics i de cures de França, Espanya i Itàlia per a aprofundir en noves estratègies terapèutiques en salut mental, especialment en el context d'una atenció personalitzada i global. Aquesta iniciativa cerca compartir coneixements i millors pràctiques, fomentant una xarxa europea d'experts en psiquiatria”, assegura Nicolás Jurado, director adjunt d'Estratègia Mèdica de Clariane.
Innovació en psiquiatria
“La innovació ens està ajudant a comunicar-nos amb el pacient mitjançant nous canals com són les tele-consultes o les aplicacions mòbils. La realitat virtual en el tractament mitjançant psicodèlics o la modulació cerebral ens permet actuar mitjançant nous mecanismes d'acció”, apunta Grau. En aquest sentit, el director Clínic de Clariane España afegeix que és important que la innovació condueixi a una “major humanització dels tractaments”. “Per a això, els nous models basats en intel·ligència artificial permetran tractaments cada vegada més precisos i, sobretot, personalitzats a les necessitats de cada pacient. Innovació no són només els productes, són també els serveis”, apunta l'expert.
A Clariane España ja s'està treballant en diferents projectes amb aquestes tecnologies capdavanteres que permeten als professionals millorar l'atenció al pacient i ser més efectius. Destaquen, per exemple, les aplicacions mòbils que permeten monitorar l'activitat del pacient i ser capaços de generar algoritmes que, a través de les dades generades, permeten predir el risc de suïcidi o la probabilitat de recaiguda.
Antoni Grau, director Clínic de Clariane España i Nicolás Jurado, director adjunt d'Estratègia Mèdica de Clariane /
“Estem utilitzant la realitat virtual per a intervenir en els problemes d'imatge corporal per a persones amb trastorns alimentaris o per a substituir la medicació psiquiàtrica en moments de crisis a través d'escenaris de meditació. Hem creat un algoritme que selecciona al millor professional per a cada tipus de pacient”, explica Grau. En els pròxims anys, assegura el director clínic de Clariane, també es vol reduir la càrrega de treball administratiu dels professionals. “Això allibera temps per a invertir en la relació humana pacient-professional, la qual cosa resulta l'efecte més poderós de totes les variables que contribueixen a la relació”, afegeix.
Jurado opina que “la innovació, particularment a través d'eines digitals, permet optimitzar els recorreguts d'atenció, millorar la detecció, el diagnòstic i el seguiment dels pacients, contribuint a una atenció més eficaç i global que abasta tots els aspectes de la vida del pacient”.
Una jornada sobre innovació psiquiàtrica a Barcelona
La jornada ‘Innovation Days’ de Clariane va comptar amb una sessió plenària científica amb experts internacionals com el Dr. Stéphane Mouchabac, que va reflexionar sobre el futur del sector; el Dr. Eduard Vieta, que va parlar sobre la medicina de precisió en psiquiatria; el professor Amine Benyamina, que va parlar sobre el concepte de patologia dual; o el professor Giuseppe Riva, que va reflexionar sobre l'actualitat i les perspectives de la realitat virtual en el maneig de trastorns alimentaris. A aquestes ponències la seva van sumar les taules rodones i una sessió de ‘networking’.
“Aquests esdeveniments demostren que la col·laboració entre experts de diferents països enriqueix significativament les pràctiques mèdiques. A més, reforcen el compromís del Grup Clariane amb la innovació i la creació de xarxes científiques europees que contribueixen a una atenció més primerenca i personalitzada en salut mental”, assegura el director adjunt d'Estratègia Mèdica de Clariane.
'Innovation Days' va celebrar la seva segona edició a Barcelona /
El futur de la innovació en els tractaments psiquiàtrics
Notícies relacionades“Espanya té un paper destacat gràcies al seu enfocament en la psiquiatria personalitzada i els avanços en els 90 centres de Ita Salut Mental i Grup 5. No obstant això, és clau continuar col·laborant amb països com França i Itàlia per a potenciar una visió més àmplia i compartir aprenentatges entre sistemes de salut”, explica Jurat i afegeix que el grup continuarà impulsant projectes d'innovació “en salut mental i reeducació, incloent-hi el desenvolupament i la implementació d'eines digitals avançades per a optimitzar els recorreguts d'atenció i millorar la qualitat de vida dels pacients. A més, s'enfortirà la recerca europea amb iniciatives que promoguin l'atenció personalitzada i la integració de tecnologies d'avantguarda”.
D'altra banda, Grau apunta a dues tendències que apunten en direccions oposades però que estan destinades a trobar-se. “Cada vegada coneixem més sobre el funcionament del cervell, identificant dianes terapèutiques cada vegada més precises. No obstant això, altres recerques donen suport a una comprensió més àmplia de la ment. Una ment que transcendeix al cervell per a situar-se en el context social i cultural, un cervell que ha deixat d'estar tancat en si mateix per a convertir-se en una interfície entre l'individu i la comunitat. Els tractaments més reeixits són aquells que disposen de major capacitat per a integrar els aspectes socials, relacionals i biològics”, assegura el director Clínico de Clariane España.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació