BCN tindrà un ‘hub’ d’investigació sobre malalties infeccioses
Qiagen, especialitzada en diagnòstic molecular, ubicarà a l’antiga fàbrica Braun d’Esplugues de Llobregat a partir del 2026 un centre en el qual treballaran més de 400 persones. El projecte compta amb una inversió de 13 milions.
L’empresa d’origen alemany es va instal·lar al Parc Científic de Barcelona el 2010.
Barcelona es convertirà en l’"epicentre espanyol" de les malalties infeccioses amb la creació d’un hub d’investigació que l’empresa Qiagen ubicarà a l’antiga fàbrica d’electrodomèstics Braun d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). El centre, que tindrà una superfície de 8.000 metres quadrats, comptarà amb una inversió de 13 milions d’euros durant els pròxims cinc anys i donarà feina a més de 400 persones a partir del 2026. Estarà especialitzat en la innovació per a la biotecnologia i el diagnòstic molecular avançat, centrant-se en les proves sindròmiques i les malalties infeccioses. L’empresa estima que, des d’aquestes noves instal·lacions, es produiran fins a 700.000 proves de diagnòstic anualment, les quals utilitzaran hospitals i laboratoris.
Qiagen (que està especialitzada en el diagnòstic molecular tant en el camp de les malalties infeccioses com de l’oncologia), està ubicada des del 2010 al Parc Científic de Barcelona (PCB). Hi treballen actualment unes 230 persones. Amb la seva pròxima expansió a Esplugues, la farmacèutica preveu duplicar la seva plantilla (un 13% més en dos anys i un 17% més en els pròxims tres). Seran professionals en R+D, fabricació i gestió de la cadena de subministrament, entre d’altres. Però, a més, amb la creació d’aquest centre els diferents actors busquen posar el focus en les malalties infeccioses: "Cal prioritzar la preparació de la pròxima pandèmia", va advertir en la presentació d’ahir Climent Casals, president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica i cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Com va explicar el CEO de Qiagen, Thierry Bernard, l’empresa es va crear fa 40 anys a Alemanya, tot i que és present arreu del món. Fa 14 anys que va arribar a Barcelona, on hi ha un "nivell altíssim" d’investigació. Les instal·lacions del Parc Científic de Barcelona se li quedaven petites. Qiagen és la creadora del kit Qiastat-Dx, que detecta i diagnostica ràpidament malalties infeccioses. Aquest kit va ser una eina de "diagnòstic essencial" durant la pandèmia de covid i, com va recalcar Bernard, es va desenvolupar a partir de la innovació local a Barcelona i es va utilitzar arreu del món.
Evolució del diagnòstic
Aquest kit ha anat evolucionant i és capaç de diagnosticar molecularment malalties crítiques com les respiratòries, la meningitis, les malalties gastrointestinals, les sanguínies (com la sèpsia) i les infeccions urinàries. L’empresa també preveu diagnosticar, en un futur, malalties cròniques com el parkinson. Qiagen té l’objectiu de generar més de 200 milions de dòlars anuals en vendes el 2028 en les solucions desenvolupades a Barcelona.
Com va explicar el doctor Casals, és necessari "saber més" de les malalties infeccioses. "És sempre molt bo saber que hi ha inversió a Barcelona", va dir. I va afegir: "Les inversions en infeccions són molt importants com a societat i com a país". Per la seva banda, Bernard va assenyalar que la problemàtica de les malalties infeccioses "creix arreu del món". "Per exemple, augmenta la tuberculosi, una infecció que molta gent pensa que és cosa del passat o que només passa en països en via de desenvolupament", va asseverar. Catalunya és, de fet, la comunitat autònoma amb més casos de tuberculosi (una cosa que es deu, en part, a la seva alta capacitat diagnòstica), malaltia que en general va deixar de vigilar-se i notificar-se amb la covid-19.
"D’Esplugues ens van atraure les condicions, la proximitat amb Barcelona, aquestes infraestructures. La localització és perfecta", va dir per la seva banda el CEO de Qiagen.
Notícies relacionadesEl nou centre servirà, a més, per reformar l’antiga fàbrica de Braun d’Esplugues, preservant, això sí, el patrimoni industrial del recinte. Aquesta fàbrica forma part de l’Esplugues Campus, un espai d’oficines de 18.000 metres quadrats. "Aquí hi havia l’antiga fàbrica Braun i ara hem decidit apostar per un hub d’innovació vinculat a les ciències de la salut. És el que buscàvem per a aquest polígon industrial. Que aquest centre estigui vinculat a l’Hospital Clínic i que arribi aquí la línia 3 de metro farà que es materialitzi tot més ràpid", va dir per la seva banda l’alcalde d’Esplugues de Llobregat, Eduard Sanz.
La propietària de l’antiga fàbrica d’electrodomèstics Braun és la promotora Conren Tramway. Aquest grup immobiliari, propietat de la família Hugas i del grup alemany Conren Land, ha llogat 10.000 metres quadrats d’oficines tant a Qiagen com a Smith+Nephew, firmes capdavanteres del sector biomèdic. Ocuparan gairebé la meitat de la finca, que està situada just al davant de la seu de Bayer.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça