DIA MUNDIAL DE LA SIDA

A Catalunya es triga fins a 16 mesos a accedir a la pastilla antisida

Els metges creuen que la Prep, que és a la cartera de serveis des del 2019, és la "millor eina" disponible per evitar les infeccions del VIH. A Barcelona hi ha més de 4.000 homes gais que esperen per aconseguir-la.

La Prep s’ofereix a 10.800 persones en els centres catalans, el 40% de tot Espanya.

Salut es podria estalviar 81 milions d’euros si implementés l’accés al fàrmac. 

La profilaxis preexposición (Prep), la pastilla que evita el contagio del VIH.

La profilaxis preexposición (Prep), la pastilla que evita el contagio del VIH. / Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La mitjana d’espera a Catalunya per poder accedir a la profilaxi preexposició (la Prep, la pastilla antisida que evita el contagi del VIH i que els metges recomanen utilitzar al costat del preservatiu) és d’entre 14 i 16 mesos. Només a Barcelona, a CheckPoint (centre comunitari per a la detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual, ITS), uns 3.500 homes que tenen sexe amb homes esperen per accedir a un medicament que forma part de la cartera de serveis des del 2019.

L’ús de la Prep representa un estalvi per al sistema de salut a causa de la reducció d’infeccions del VIH, com va demostrar un estudi publicat a Plos One l’any passat. Amb el desplegament de l’ús d’aquesta pastilla, Catalunya es podria estalviar fins a 81 milions d’euros en 40 anys.

CheckPoint és el centre de Catalunya amb més usuaris de Prep: en té 4.000. D’altres, com Drassanes (dependent de l’Hospital de la Vall d’Hebron), que n’atén 2.300 en aquest tractament (que inclou la ingesta diària d’una pastilla i la realització de test d’ITS cada tres mesos), fa un any que van deixar d’admetre usuaris per la falta de personal (2.300 persones en Prep implica fer 9.200 tests anuals), de manera que no té llista d’espera. A l’Hospital Clínic hi ha 900 usuaris en llista d’espera. Les persones consultades per a aquest reportatge no descarten que hi hagi diversos usuaris que estiguin en més d’una llista d’espera alhora. Avui se celebra el Dia Mundial de la Sida.

"Aquest és un dret de la salut conculcat. Si la Prep és un dret bàsic, s’hi ha de poder accedir", denuncia el director de CheckPoint, Ferran Pujol, que adverteix que aquest obstacle posa molta gent "en risc de contagi del VIH". "La Prep és la millor eina que hi ha per prevenir una infecció irreversible", insisteix. A més, aquesta pastilla ha suposat una millora substancial en la qualitat de vida del col·lectiu gai, per a qui per primera vegada hi ha un medicament que evita el contagi d’una malaltia [la sida] que ha causat tant dolor i tant estigma.

Catalunya, a través de 19 centres diferents, està oferint la Prep a unes 10.800 persones, gairebé el 40% del total estatal (a Espanya se la prenen 28.798), cosa que reflecteix la ferma aposta feta per aquest tractament.

"El 2020 [un any després que Sanitat comencés a finançar aquest fàrmac], teníem 2.449 persones que prenien la Prep. Al cap de quatre anys n’hi ha 10.800: és un increment del 440%. És difícil explicar un creixement tan exponencial en una altra modalitat terapèutica", explica Joan Colom, subdirector general d’addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques de la Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat).

Centres saturats

"A més de la Prep, atenem 2.000 persones a l’any amb profilaxi postexposició [la ingesta d’una pastilla durant les 72 hores posteriors a una possible exposició al VIH]. Fem un esforç molt gran per oferir atenció a aquest col·lectiu, i sí, hi ha centres saturats", reconeix Colom. En aquest moment Salut, assegura, busca maneres d’"ajudar" els centres.

"Estem treballant amb el ministeri i amb el Pla Nacional contra la Sida per ampliar la prescripció de la Prep a les farmàcies i l’atenció primària. Aquest medicament és d’àmbit hospitalari i, per prescriure’l fora, es requereixen canvis normatius", apunta. "El diagnòstic precoç i la prevenció combinada [Prep i preservatiu] són clau", insisteix Colom.

Els experts consultats per aquest diari desvinculen l’augment d’altres ITS de l’ús de la pastilla antisida. "La Prep ens permet fer proves d’ITS tres vegades a l’any. Les ITS augmenten a tot Europa i això es deu, també, a la millora de la notificació i el reforç de la vigilància. Fem molts screenings a persones asimptomàtiques. Hem trobat un 20% de positius en aquest tipus de proves", assenyala Colom, que, alhora, reconeix que hi ha un "canvi" en les conductes sexuals. "S’utilitza menys el preservatiu, i això ens preocupa. Però en canvi el nostre sistema de control s’ha incrementat", apunta.

Segons Eugènia Negredo, metge de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i cap de secció del VIH de la Fundació Lluita contra les Infeccions, la llarga llista d’espera per a la Prep provoca que, "de tant en tant", hi hagi infeccions del VIH perquè el tractament no arriba a temps. "Són infeccions de persones que, si estiguessin Prep, s’haurien evitat", assenyala Negredo, que a més afegeix que l’Administració també està buscant la manera d’aconseguir que els usuaris de la Prep es puguin fer un autotest a fi d’alleujar la pressió dels centres.

"La Prep ha disminuït moltíssim els contagis del VIH [en la població gai]. Ho veiem a l’hospital, on rebem molts menys usuaris de CheckPoint: si abans el 70% dels nostres pacients venien d’aquest centre, ara tan sols són el 40%, i això és per l’ús de la Prep", assegura aquesta doctora.

El conjunt d’infeccions del VIH continua estable durant els últims anys perquè es fan molts més tests: dones, homes grans, immigrants. "El nombre d’infeccions a escala mundial no baixa. El VIH només afluixa en la població d’homes gais, i és gràcies a la Prep", diu.

Segons l’internista de la unitat d’ITS de Drassanes Jorge García, la situació de la Prep a Catalunya és "d’èxit". "Catalunya ha arribat a atendre més del 50% d’usuaris de Prep de tot Espanya. Això representa una gran quantitat de gent, i no hi ha gaire espai per vehicular a tothom", assenyala García. Per això fa un any que aquesta unitat no rep nous usuaris. "Només els que venen derivats d’oenagés", afegeix tot seguit.

Notícies relacionades

Aquest metge destaca que la Prep "ha millorat d’una manera substancial" la qualitat de vida dels homes que tenen sexe amb homes, una població "tradicionalment molt estigmatitzada" pel VIH. En els últims anys, l’avenç en els tractaments antiretrovirals ha permès que les persones que mantenen una càrrega viral indetectable durant almenys sis mesos no poden transmetre el VIH a través de les relacions sexuals. Això també ha contribuït molt a reduir l’estigma.

García també assenyala que hi ha estudis que demostren que les ITS no augmenten més entre els usuaris de la Prep que entre la resta de la població. Demana que es reforci més la dotació dels centres existents i que es facin cribratges "més espaiats". "Si en comptes de cada tres mesos se’n fessin cada quatre, s’hi podrien incloure més pacients", acaba dient.