Responsabilitat ambiental
Maons sostenibles amb menys emissions
Piera Ecocerámica fabrica material caravista per a construcció i ho fa amb el biogàs que produeix el veí abocador de Can Mata. Com a resultat, ha reduït un 43% les seves emissions de CO2.
«Vam començar amb un ‘mix’ en què el biogàs era un 20% del subministrament i ara és el 80%».
Quan Piera Ecocerámica va prendre la decisió empresarial d’invertir per poder subministrar-se del biogàs que genera el macroabocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola (Anoia), els responsables d’aquesta firma, especialitzada en maons caravista, es guiaven sobretot per una qüestió de costos. El canvi de subministrament suposava un estalvi en relació amb el gas natural que utilitzaven en aquell moment per a la cocció dels materials que produeix. "És un procés tèrmic intensiu i qualsevol estalvi acabava sent rellevant", explica Lluís Pinardel, director general de la companyia.
La reducció de l’impacte ambiental que suposava el pas al biogàs va ser, en aquell moment, un aspecte secundari, admet Pinardel. Era l’any 2002. "Amb el temps, la balança s’ha invertit. Ara, el fet que la nostra empremta de carboni sigui més baixa, s’ha convertit en un al·licient comercial que els nostres clients valoren i que ens distingeix de la competència", assenyala el directiu de l’empresa, que avui factura 8,5 milions i dona feina a mig centenar de treballadors.
No és habitual que una empresa del sector de la construcció utilitzi aquesta font d’energia per alimentar els seus forns industrials. De fet, l’experiència de Piera Ecocerámica va ser pionera. "Vam començar amb un mix en què el biogàs suposava entre el 15% i el 20% del nostre subministrament total, i la resta era gas natural. Ara la proporció és justament la inversa i el biogàs representa entre el 80 i el 85%", detalla el director general. Això permet que, actualment, l’ús d’aquest combustible d’origen orgànic eviti a l’empresa l’emissió de 16.700 tones mètriques de CO2 a l’any, a més d’altres gasos contaminants, segons han certificat tant la patronal Cecot com el Ministeri de Transició Ecològica. Això implica una reducció estimada del 43% d’emissions de gasos amb efecte hivernacle en tota la seva producció, que suma els 30 milions d’unitats anuals.
Un salt i un repte
La transformació va venir propiciada per l’impuls que Cespa, la companyia que en aquella època gestionava l’abocador dels Hostalets de Pierola, el més gran de Catalunya, va voler donar al biogàs generat a partir de la fermentació dels residus que arribaven a les instal·lacions. Es tracta d’una energia renovable que l’abocador també utilitza per al tractament dels seus lixiviats i per a la generació de l’electricitat que consumeix. Les estimacions de consum i el ritme de producció de biogàs indiquen que hi ha reserves disponibles "per a uns 20 anys més", indica Pinardel.
"Al principi, una de les nostres principals preocupacions era saber com el pas del gas natural al nou combustible podia afectar la qualitat del producte, sobretot el color dels materials", detalla el director general. "Com que treballem amb ceràmiques sempre vistes, és fonamental que el to sigui el mateix, homogeni", explica. El canvi en la font energètica no va suposar, afortunadament, cap problema en aquest aspecte.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- La gran estrella de Sant Jaume brilla i acaba amb la polèmica
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- El conclave socialista El PSOE tombarà totes les esmenes al finançament català per protegir Illa
- BARCELONEJANT L’oli de Salvador Illa
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores
- Reaccions. El tècnic, gran triomfador L’Espanyol de Manolo espanta la crisi amb golassos
- Les claus S’ha acabatla festa