Q-Zero, energia tèrmica sense carboni
Més de 90 organitzacions integren aquesta iniciativa promoguda per Iberdrola, la UPM i Tecnalia per avançar cap a una electricitat neta, abundant i competitiva.
L’any 2023 ha sigut el més càlid registrat mai al món, segons va alertar l’Organització Meteorològica Mundial. Aquest és un dels molts senyals que va donant planeta i que avisen de la urgència de deixar enrere els combustibles fòssils i triplicar les renovables per accelerar el treball cap a un món descarbonitzat.
El ritme actual de descarbonització del sector industrial i de l’edificació és inferior al que fa falta per aconseguir limitar l’escalfament global a 1,5 graus. Sota aquest context d’urgència climàtica, va sorgir al gener l’aliança Q-Zero, amb la missió d’accelerar la descarbonització de la demanda tèrmica en indústria i edificis a Espanya.
Una iniciativa oberta que aspira a ser un punt de trobada i que està enfocada en els demandants d’energia perquè tinguin veu pròpia en la transformació energètica. Ja hi ha més de 90 organitzacions que formen part de l’agrupació, entre les quals es pot esmentar Bayer, Heineken, Damm, Lactalis i BP.
L’aliança és coordinada per Iberdrola, com a promotora de la iniciativa, pel Centre d’Innovació en Tecnologia per al Desenvolupament Humà de la Universitat Politècnica de Madrid (itdUPM), que exerceix el paper de facilitador, i per Tecnalia, que lidera l’assessoria tècnica en l’àmbit de la descarbonització.
Aquesta agrupació neix com a "espai de col·laboració per entendre els principals reptes en l’àmbit de la descarbonització de la demanda tèrmica, mostrar els èxits assolits, identificar solucions per progressar ràpidament i mantenir la competitivitat dels diferents sectors", diu el manifest presentat aquesta setmana a Madrid, amb més de 100 empreses presents.
Amb un horitzó de treball que fixa el focus en els pròxims dos anys, l’aliança Q-Zero proposa fins a nou accions i recomanacions en diversos àmbits per accelerar el procés: impulsar l’R+D+i i el desplegament de tecnologies innovadores per a la descarbonització; desbloquejar les barreres que hi ha a l’hora d’implantar projectes de descarbonització; crear un marc polític incentivador i a llarg termini; impulsar la col·laboració publicoprivada per finançar els projectes de descarbonització, o desplegar la digitalització en la indústria.
A favor de la competitivitat
Notícies relacionadesCarlos Mataix, coordinador de l’aliança Q-Zero i director de l’itdUPM, explica que "la sostenibilitat i la competitivitat són dues cares de la mateixa moneda" i que "no estan enfrontades: això les empreses ho tenen clar". "La descarbonització ja no és una opció moral sinó una qüestió fonamental per sobreviure".
Segons la seva opinió, "es tracta de fer-ho tots a l’una, a través de l’organització". Així, destaca que l’"aliança té moltíssima activitat diària, amb grups que s’organitzen per temes i sectors". "Treballem a llarg termini, perquè això no es farà en un any ni en dos. L’important és estar escoltant constantment les necessitats de les empreses, les administracions i les universitats".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034