Medi ambient
Els pisos en venda i lloguer hauran de tenir un certificat sobre amiant
La Generalitat dona el vistiplau al projecte de llei d’erradicació. La norma, que ara haurà de ser aprovada al Parlament, estableix multes que varien entre 100 i 100.000 euros.
El Govern de la Generalitat va donar ahir llum verda al projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant abans del 2032. La normativa, dissenyada i aprovada el maig passat per l’Executiu de Pere Aragonès, havia quedat en un calaix. Amb aquesta decisió es fa el pas previ per a la tramitació al Parlament, on es podran introduir esmenes abans de la votació final, un procés que es podria estendre durant 10 mesos. La llei per a l’erradicació de l’amiant de Catalunya respon a la recomanació de la Unió Europea, que estableix terminis per retirar l’amiant dels edificis públics abans del 2028 i de la resta d’immobles abans del 2032. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va qualificar la normativa com a "pionera a Espanya i Europa", ja que és "transversal": "Les polítiques s’integren en un únic marc legislatiu que ens permet ser més executius i és integral".
El projecte aborda qüestions com la identificació obligatòria dels elements, la retirada i la gestió dels residus, a més de preveure sancions de fins a 100.000 euros per garantir-ne el compliment. Aquest projecte contempla una dotació econòmica de 10 milions d’euros per a subvencions, a més d’un programa temporal de 300.000 euros per contractar personal especialitzat en la gestió i retirada d’aquest material.
Cens a punt el 2028
Una de les novetats és l’obligatorietat per part dels propietaris d’habitatges a emetre un certificat que acrediti la presència o absència d’amiant en els immobles destinats a la compravenda o lloguer. Aquest requisit té per objectiu garantir la transparència i incentivar la retirada del material, ja que la presència podria reduir el valor de les propietats.
Així mateix, els propietaris i administradors de finques també hauran de comunicar la presència d’amiant al Cens Català d’Amiant, que la Generalitat preveu deixar llest el 2028. A més, hauran d’assistir els compradors o arrendataris en l’obtenció d’aquest certificat. La Generalitat aprovarà plans d’inspecció i control per supervisar el compliment d’aquestes obligacions.
La llei estableix un règim sancionador que imposa multes que varien entre 100 i 100.000 euros, segons la gravetat de la infracció. Les infraccions lleus inclouen la falta de col·laboració amb les inspeccions o l’incompliment en l’entrega de certificats. Les greus són la falta de comunicació de la presència d’amiant al cens, retardar la retirada de materials contaminants o per a les empreses que no formin adequadament el personal encarregat d’eliminar asbest. Les infraccions molt greus suposen manipular amiant sense les mesures de seguretat necessàries, incomplir ordres de retirada o abocar residus en llocs no autoritzats. La Generalitat assegura que els ingressos per aquestes sancions es destinaran a un fons per a la gestió i retirada del material.
Notícies relacionadesMalgrat que es va prohibir el 2002, l’amiant continua sent un problema de salut pública actual. Utilitzat massivament en la construcció durant la segona meitat del segle XX, aquest material tòxic es manté en molts edificis i infraestructures. Segons càlculs actuals de la Generalitat, encara queden entre dos i tres milions de tones, una xifra inferior a les quatre milions estimades el 2001 per la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals. De fet, el mapa visor elaborat per la Generalitat identifica unes 800.000 tones només en cobertes, tot i que aquest registre no inclou elements menys visibles.
La llei dedica un capítol complet a la gestió de residus. Com a novetat, estableix que les empreses i professionals responsables de la gestió de residus amb materials que contenen amiant (MCA) han de custodiar els residus esmentats en condicions de seguretat fins a entregar-los en un punt d’emmagatzematge controlat, és a dir, un lloc provisional, ja sigui mitjançant un dipòsit propi o mitjançant els sistemes establerts per la normativa vigent quan no puguin ser transportats immediatament al seu destí final. El tractament dels residus d’amiant planteja un dels principals reptes logístics i econòmics. Actualment, Catalunya compta amb un únic abocador especialitzat a Castellolí (Anoia), cosa que limita la capacitat de gestió.
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- Moviments empresarials després del procés El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Segona ronda L’Espanyol fracassa a Barbastre i diu adeu a la Copa
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres