Voluntariat empresarial contra l’abandonament escolar
El Projecte Coach de la Fundació Èxit uneix treballadors de grans firmes amb joves en situació de vulnerabilitat per aportar referents i mostrar el dia a dia del món laboral. El 80% dels participants continuen estudiant.
La Carolina i la Keidi. | JORDI OTIX
Quan la Keidi, una jove de 17 anys que només fa 10 mesos que va arribar a Catalunya, es va veure asseguda en una sala de reunions de PwC Espanya a Barcelona, va tenir clar que no tornaria a Hondures. Que volia intentar-ho. Estudiar i llaurar-se un futur a Barcelona. "Em vaig adonar, a més, que m’agrada l’administració, el món dels comptes", explica la jove –que ara està cursant un programa de formació i inserció (PFI) d’informàtica–, asseguda al costat de la Carolina, que la mira amb orgull. La Carolina fa 20 anys que treballa a PwC, però aquest ha sigut el primer que s’ha sumat al Projecte Coach de la Fundació Èxit, que acompanya joves amb contextos difícils a través d’un programa de voluntariat empresarial (és a dir, que els empleats realitzen dins de la seva jornada laboral) en el qual en aquesta edició han participat 14 empreses. De PwC Espanya a AXA o ESADE, on treballa la Karinna, una altra de les voluntàries que ahir es va reunir a la sala d’actes del Hub Social, en la clausura de la 34a edició del Projecte Coach.
El principal objectiu del Projecte Coach és reduir les alarmants xifres d’abandonament escolar precoç a través de l’acompanyament a nois sense referents, una orientació individualitzada que està demostrat que funciona: el 80% dels joves que participa en el programa continua estudiant.
Pel seu treball, el dia a dia de la Karinna és ajudar els joves, i això la fa sentir millor. "Estic acostumada a ajudar els nostres estudiants, que són d’entorns més privilegiats, i em venia de gust acompanyar també nois d’altres llocs perquè crec molt en el talent", relata la voluntària d’ESADE, que explica que va connectar molt ràpid amb el Josué, el jove de 16 anys de Ciutat Meridiana a qui li fa de coach i a qui defineix com "l’alumne ideal".
El Josué estudia un PFI d’auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics a l’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB), al barri de la Trinitat Nova, i té claríssim que el seu àmbit és la informàtica. "Després del PFI vull fer el grau mitjà i més endavant el superior. M’estic esforçant perquè la nota sigui alta, però tinc sort d’estar ja dins de l’ITB, i això em va molt bé perquè, per la meva discapacitat visual, m’és molt pràctic tenir el centre a poques parades de bus de casa", prossegueix aquest jove, a qui Màrqueting és l’àrea d’ESADE que més li va cridar l’atenció de les diferents visites que van fer a l’escola.
"Va ser molt motivador"
Igual que el Josué i la Keidi, el Jorge –"de la Guineueta", es presenta– estudia un PFI (curs d’un any dirigit a joves entre 16 i 21 anys que no han acabat l’ESO i que, una vegada superat, obre la porta a poder fer un cicle de grau mitjà). En el seu cas, estudia mecànica a l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona (ISMB), nou centre integrat d’FP a la Guineueta, el seu barri. Com el Josué i la Keidi, va connectar ràpidament amb l’Anna, la seva coach, empleada de la multinacional catalana Molins.
Notícies relacionades"Em va agradar molt entrar a la fàbrica i que m’ho ensenyessin tot", recorda el jove. "Els treballadors li deien que estudiés, que necessitaven gent d’aquests perfils, i això va ser molt motivador", afegeix tot seguit l’Anna, mentre el Jorge assenteix.
La xifra del 80% de joves que continuen estudiant després de passar pel Projecte Coach no és l’única que confirma la importància de l’acompanyament per evitar l’abandonament escolar precoç dels joves en situacions de vulnerabilitat. Des de la Fundació Bofill fa anys que també impulsen amb èxit el programa Mentora,amb el mateix objectiu. Igual que Fundesplai amb el projecte Heura. L’impacte d’aquest últim, a més, va ser estudiat per la investigadora ICREA a l’Institute of Political Economy and Governance Caterina Calsamiglia, que va confirmar que, després de passar pel projecte de mentoria de Fundesplai –també a través de voluntaris, com el de la Bofill–, el 58% dels joves que pensava deixar els estudis acabava canviant d’opinió.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034