Quan les apps de cites funcionen
Divorciats, a la quarantena i persones no normatives: els usuaris amb el nivell més alt de satisfacció són els que utilitzen aplicacions segmentades o en fan un ús segmentat.
"Ara Tinder és el paradís de les maduretes", promet la Magda, de 41 anys. "Em vaig casar amb la meva parella després de 10 anys junts i ens vam divorciar al cap d’un any", explica. El problema amb què es va topar després de la separació: la seva parella formava part del seu grup d’amics de la universitat i, tot i que van tenir una ruptura neta i sense drames, no sabia com conèixer gent nova.
"¿On havia de lligar? ¿Amb qui? Amics dels meus amics no, perquè també són amics del meu ex. I la resta de les meves amigues estan casades i amb fills i tampoc volien sortir de festa perquè jo anés a lligar", recorda. En aquesta tessitura, es va obrir Tinder, Bumble, Hinge i una infinitat més d’apps genèriques. Assenyala el resultat com a "catastròfic, apocalíptic: fins i tot em vaig plantejar si em podria fer lesbiana".
Noves possibilitats
Això, és clar, fins que va abaixar el filtre d’edat a nois de 20 a 30 anys. "La primera cita va ser amb un noi que tenia 13 anys menys que jo, i la nit va acabar amb una cosa que no havia fet mai, ni d’adolescent: sexe al cotxe". No se’n sent orgullosa, assegura. De fet, el nom i l’edat han sigut modificats a petició expressa perquè no se la reconegui.
Això sí, no es penedeix d’haver-ho fet: "Va ser un boost de serotonina. El noi va ser molt més amable i dedicat que els de la meva edat, el sexe més excitant, i em vaig sentir jove, plena de vida. Sé que no posaré seny fent això, però ni t’imagines la quantitat de matches que estic tenint de nois d’uns vint anys buscant MILFS [terme anglosaxó per definir les dones madures atractives]. Tinc més mercat ara que abans", assegura, orgullosa.
No és l’única persona que passada la quarantena ha trobat en les apps noves possibilitats de flirteig. El Javier, de 57 anys, amb la mateixa parella des del 1998, va esquivar una crisi "que feia pinta d’acabar en divorci" obrint la relació. Tots dos fan vida junts, però tenen vides sexuals separades. "I, a més, una vida sexual molt plena", promet, i descriu les meravelles de Grindr, l’app de cites gai on troba altres homes de la seva edat en situacions similars: el 27% dels usuaris supera els 35 anys, segons les dades facilitades per l’aplicació.
Com la Magda i el Javier, internet està ple de testimonis de "madurets" que troben en les aplicacions una segona oportunitat. De fet, portals com Reddit tenen fòrums dedicats exclusivament a MILFS i DILFS [la versió masculina] explicant on lligar amb joves i, en un sentit més ampli, com veure que la vida sexoafectiva no s’acaba després d’un divorci.
Aquest ús tan específic de les apps de cites [Tinder fins i tot té la funció Plus One, que permet poder buscar parella per anar a un casament] és la clau per no acabar-ne ben fastiguejat. Com determinen les sociòlogues Liesel L. Sharabi, Paige A. Von Feldt i Thao Ha en un estudi sobre el burnout romàntic, els testimonis amb el nivell més alt de satisfacció amb les apps són aquells que utilitzen o bé aplicacions segmentades o bé en fan un ús segmentat (per exemple, joves buscant madurs).
Es poden citar molts exemples sota aquesta definició d’"aplicació segmentada". Hi ha Raya (per a famosos), Wapa (per a lesbianes) o Growlr (per a homes del col·lectiu os, que majoritàriament solen tenir sobrepès i cossos amb molt de pèl). Com explica el Manel, de 29 anys, aquesta última "és un lloc segur perquè una persona fora de la norma física explori la seva sexualitat sense que l’insultin per gras".
Fa anys que ell utilitza l’aplicació i creu que serveix perquè aquestes persones que han crescut "sense veure el seu cos com a una cosa desitjable" puguin descobrir i empoderar el seu capital sexoafectiu. Remarca que s’ha de reconèixer el compromís de Growlr amb la diversitat, ja que, a diferència d’altres aplicacions, els algoritmes de les quals oculten o silencien les persones grasses, aquí les oportunitats són més equitatives.
L’app per a la gent del cau
Notícies relacionadesA Catalunya, una aplicació que cada vegada ressona més en el bocaorella és OkCupid. Coneguda com "l’app per als del cau", està vivint un auge entre les persones d’esquerres catalanistes. "Me’l vaig fer amb la intenció de fugir de Bumble, que està plena d’expats. No volia dedicar tant de temps de la meva vida a fer de guia turística a la meva pròpia ciutat, quan jo l’únic que volia eren cites en català amb gent amb una visió del món similar a la meva", diu l’Ariadna, de 30 anys.
La segmentació, en aquest cas, és a través d’un qüestionari. Moltes preguntes sobre política, filosofies i ideologia que acaba transformant-se en un percentatge de compatibilitat. Per a l’Ariadna, tot i que el formulari és massa genèric, arriba al públic objectiu: "És on hi ha més catalans, és a dir, hi ha molts perfils d’homes amb fotos a la muntanya", diu de broma.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça