El Govern aprova el Pacte Nacional de Salut Mental que va dissenyar ERC
La Generalitat hi destinarà una partida de 20 milions d’euros addicionals el 2025. A Catalunya hi ha 1,2 milions de persones amb un trastorn de salut mental.
El Govern de Catalunya va aprovar ahir el Pacte Nacional de la Salut Mental, dissenyat per ERC. "Aprovem una cosa en què havien estat treballant durant tres anys més de cent entitats que també van treballar per definir aquestes línies estratègiques. És un pas més en la feina ja feta", va dir la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en una roda de premsa posterior al Consell Executiu. EL PERIÓDICO va avançar a l’octubre que el president Illa s’havia compromès personalment a donar continuïtat a aquest pla i a aprovar-lo a final d’any. El pacte incorpora innovacions destacades com una llei que blindi els drets en matèria de salut mental i la creació d’un atles amb tots els recursos existents.
El Govern, a més, dedicarà una partida de 20 milions d’euros addicionals destinats a la salut mental el 2025. "Plantegem que Catalunya tingui un model propi, així com el desenvolupament de polítiques des de la Conselleria de Salut basades també en la prevenció", va assegurar Paneque. "No comencem de zero, com prova l’existència de punts blaus [destinats al tractament de la salut mental] a les universitats", va dir en al·lusió a la iniciativa, també avançada per aquest diari, acordada per centres tant públics com privats per crear espais de benestar emocional per a la comunitat universitària.
A Catalunya, com va explicar Paneque, hi ha 1,2 milions de persones que tenen un trastorn de salut mental. D’aquestes, el 24% de les de més de 15 anys afirmen que tenen malestar emocional, mentre que un 7,4% de 4 a 14 anys reconeixen que pateixen un problema relacionat amb la salut mental. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones al món patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.
Nova estratègia
La Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, creada el 14 de juny del 2022, ha sigut l’òrgan encarregat d’elaborar el Pacte Nacional de la Salut Mental, que durant gairebé tres anys s’ha dedicat a analitzar la situació de Catalunya i teixir una nova estratègia. Es tracta d’un model propi basat en la prevenció, atenció i recuperació biopsicosocial i que pretén garantir els drets dels usuaris i l’accessibilitat dels recursos. "Amb aquesta nova estratègia de país es canviarà l’aproximació en el tractament de la salut mental i es millorarà la coordinació entre tots els agents implicats", va remarcar el Govern.
Està basat en més de cent mesures i les línies estratègiques de què disposa són la participació i l’empoderament de la persona, la protecció i promoció del benestar emocional en totes les edats de vida, la prestació d’uns serveis de salut mental equitatius, l’existència de serveis integrals i multisectorials, el lideratge i la governança eficaços i l’enfortiment dels sistemes d’informació i dades científiques.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034