Sant Joan de Déu opera dues malformacions d’un nadó alhora
El nen, de vuit mesos, tenia una cardiopatia congènita i una estenosi traqueal, cosa que li provocava problemes greus per respirar.
L’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) ha portat a terme una cirurgia pionera a Espanya consistent a operar, alhora i per minimitzar riscos, les dues malformacions (una al cor i una altra a la tràquea) que patia un nadó prematur i que li provocaven una greu insuficiència respiratòria. La malformació cardíaca (una tetralogia de Fallot) va ser detectada durant els controls ecogràfics prenatals, i l’estenosi traqueal (que consisteix a tenir una tràquea molt estreta, cosa que provoca dificultats a l’hora de respirar i un estridor o so respiratori anormal), al cap de pocs dies d’haver nascut. L’operació, que es va portar a terme al juliol quan el nadó tenia vuit mesos, va ser "un èxit", en paraules dels doctors que el van tractar, i el pacient ja està donat d’alta.
"Com que el nen tenia les dues malformacions, d’una manera bastant greu, es va decidir operar-les alhora perquè, si se n’operava només una, es corria el risc que el nadó morís. Sabíem que, si no s’eliminaven les dues alhora, una de les dues patologies crearia problemes en el postoperatori. És la primera vegada que es fa una cosa així a Espanya", explica el cap de cirurgia cardíaca de Sant Joan de Déu, Stefano Congiu. Va ser un dels dos metges encarregats de tractar el nadó de pocs mesos, que patia l’anomenada tetralogia de Fallot, una malformació del cor que té cinc característiques: una comunicació interventricular gran, una obstrucció del tracte de sortida del ventricle dret, una estenosi de la vàlvula pulmonar, una hipertròfia ventricular dreta i un encavalcament de l’aorta.
Complexitat
"És una cardiopatia congènita bastant freqüent. El que és una eventualitat molt rara és tenir les dues anomalies que tenia aquest nadó, és a dir, la tetralogia de Fallot i l’estenosi traqueal alhora", explica el doctor Congiu. "La complexitat era fer les dues cirurgies alhora. Són, per separat, dues operacions no gaire complexes: la dificultat consistia a fer-les totes dues en una mateixa intervenció", afegeix.
Com explica per la seva banda el doctor Oliver Haag, cap del servei d’otorrinolaringologia de Sant Joan de Déu, la malformació que tenia el nadó a la tràquea, l’estenosi traqueal, consisteix a tenir "una tràquea molt estreta des del principi i fins al final, des de les cordes vocals fins als bronquis". "Necessitava una ampliació i, per dur-la a terme, calia fer una traqueoplàstia", diu Haag. L’operació va sortir bé i el nen ara respira sense problemes. "Abans, fent uns esforços mínims, s’ofegava. Ara ja no té aquest estridor ni se’l sent respirar. Està content i bé", explica Haag.
Després de la intervenció, que va durar cinc hores i va comptar amb la participació de 20 professionals, el nadó va ser traslladat a la unitat de cures intensives (uci). Un mes després, va ser donat d’alta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034