Desmuntant el mite que els joves no llegeixen

Un recorregut que passa per la biblioteca Tecla Sala, la Casa Amèrica i la llibreria Espai Llavors permet a alumnes de l’Institut Eduard Fontserè de l’Hospitalet, a la Florida, descobrir el plaer de la lectura. "Sempre hi haurà algun llibre que ens agradi", asseguren.

Desmuntant el mite que els joves no llegeixen
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques vegades les dades desmenteixen una creença tan rotundament generalitzada com la que es refereix als hàbits lectors dels joves. Segons el Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Espanya 2023, impulsat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, la joventut continua sent el sector de la població espanyola que més llegeix en el seu temps lliure. Al contrari del que repeteix el tòpic, l’índex de lectors d’entre els 14 i els 24 anys arriba al 74%, percentatge que baixa al 65,8% per al tram de 25 a 65 anys i al 53,7% per al grup de més de 65 anys.

"Al final, les històries agraden a tothom", resumeix Gerard de Josep, filòleg, periodista i entregat professor de català a l’institut Eduard Fontserè de la Florida, a l’Hospitalet, que es va proposar que fossin els seus alumnes de primer de batxillerat els qui desmuntessin el mite que els joves no llegeixen a través d’un procés de tres fases en el qual van identificar, a més, les principals barreres que els adolescents es troben a l’hora de desenvolupar aquest amor per la lectura.

La primera fase va consistir en una visita a la biblioteca Tecla Sala, la més gran de l’Hospitalet, on el professor els va convidar a fer una primera elecció de llibres sense restriccions i on van sorgir les primeres preguntes. ¿Podem triar realment el llibre que volem? D’allà van enllaçar amb la reflexió: el poder dels booktokers. ¿Realment llegeixen tot el que recomanen? ¿Els agraden de debò aquests llibres o és publicitat?

Els adolescents es van plantar en la segona de les activitats plantejades, la que més els va influir, segons explica la Yeira, que va sortir de Casa Amèrica convençuda que "hi ha nois estancats en el ‘no m’agrada llegir’ només perquè durant tota la vida els han obligat a llegir llibres que no els agradaven". L’activitat va ser un taller, dinamitzat pel promotor literari Freddy Goncalves, en el qual els joves van reflexionar sobre com afecten els estereotips que pesen sobre l’adolescència en la construcció de la identitat lectora. "Quan t’obliguen a fer una cosa, et deixa d’agradar; quan érem petits no ens van obrir aquest amor per la lectura, però ara és diferent. Sempre hi haurà un llibre que ens agradi", prossegueix la Dayana.

Espai per a l’esperança

Notícies relacionades

De Josep els escolta amb orgull. "A aquests nois els vaig conèixer a segon d’ESO, i veure que estan a batxillerat i l’evolució que han fet... Hi ha molt espai per a l’esperança", apunta el professor, que tot seguit matisa que moltes de les lectures obligatòries abans d’arribar a batxillerat sí que els van agradar.

L’última parada va ser la llibreria Espai Llavors, "amb l’objectiu que tot el camí recorregut arribés al barri i a la ciutat", explica el professor, que va convidar tota la classe a triar un llibre de la llibreria i escriure-hi una nota de recomanació. Amb totes les obres seleccionades i els seus respectius missatges, la llibreria exhibeix una prestatgeria de recomanacions dels joves del Fontserè. "Potser els compra algú que pensava que els joves no llegeixen", explica el professor amb un somriure còmplice.